Bytová výstavba v České republice poklesla

ČTK ČTK, ab
3. 5. 2012 21:20
Tak málo bytů jako vloni nebylo postaveno od roku 1997
Rezidence Stodůlky (vizualizace)
Rezidence Stodůlky (vizualizace) | Foto: PSJ

V loňském roce se nová bytová výstavba v České republice dostala na nejnižší úroveň od roku 1997. Poklesla meziročně o 2,1 procenta. Nejčastěji se byty budovaly v rodinných domech (62 procent ze všech zahájených staveb bytů). Ani počet dokončených bytů nebyl vloni nijak vysoký. Naopak, dokončilo se nejméně bytů od roku 2003.

Pokles je zapříčiněn tím, že i na stavebnictví dopadají státní úspory. Nevypadá to, že by se situace v nejbližší době mohla zlepšit. I velké stavební firmy se dnes živě zajímají o menší zakázky, a tak počet nově uzavíraných zakázek roste, klesá ale jejich hodnota. Snižuje se i počet zaměstnanců ve stavebnictví a klesají ceny stavebních prací.

Za stavební práce se platí méně

Ceny stavebních prací klesly během minulého roku o půl procenta a pravděpodobně budou padat i letos. Důvodem je pokles výkonu českého stavebnictví. Nabídka převyšuje poptávku a zakázek je málo. Konkurence je veliká a ceny stavebních materiálů spíše rostou. Zvyšují se i celkové náklady - například na energie či dopravu.

Byty vznikaly spíš v rodinných domech

V minulém roce klesala výstavba nových bytů v bytových domech a jejich součástech a nestavělo se ani v bytech, které vznikly z nebytových prostor. Naopak v rodinných domech (jejich nástavbách, přístavbách či vestavbách) se stavělo bytů více. I v domovech pro seniory vznikalo více bytů.

Karlovarský kraj je na tom nejhůř

Nejčastěji se byty stavěly ve Středočeském kraji, také v Jihomoravském kraji a v Praze. Naopak v Karlovarském kraji se stavělo málo. Stavěly se spíše větší byty - čtyřpokojové a pětipokojové. Naopak garsoniér a jednopokojových bytů vzniklo menší množství.

 

Právě se děje

Další zprávy