Byt se rozzáří díky správně umístěným svítidlům

TD
16. 12. 2011 4:57
Kam nejlépe umístit jednotlivá svítidla a podle čeho je vybírat?
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Doba, kdy každé místnosti v domě vévodil jeden lustr, je dávno pryč. Dnes se nám nabízí nespočet druhů a typů nejrůznějších svítidel od zabudovaných bodových světel až k designovým světelným provazům. Aby interiér vynikl v celé své kráse a zároveň si jeho obyvatelé nezkazili oči, je třeba zdroje světla dobře umístit. Každý pokoj má vlastní specifika a požadavky, které by se neměly přehlížet.

Většina činností, ve kterých zapojujeme zrak, vyžaduje také zvláštní světelný zdroj. Lampička by měla mít pevné místo na pracovním stole, u počítače i televize. Svou dávku světla si zaslouží také pracovní deska v kuchyni. Právě u přípravy jídla se můžeme nejen zranit, ale také si snadno zkazit oči. Ideálním řešením jsou zapuštěná bodová světla, která nenaruší ladění kuchyně. Velmi svěže však působí také závěsné lampy, které se krásně vyjímají nad kuchyňským ostrůvkem.

V koupelně se vyplatí zkombinovat více druhů svítidel. Hlavní zdroj světla by se měl nacházet na stropě, další potom u zrcadla. Ale pozor, ne všechna svítidla jsou vhodná do koupelny! Je třeba se vždy přesvědčit, zda lze lampu použít i ve vlhkých prostorách.

Lampy, lustry a další svítidla nejen že rozzáří interiér, mohou sloužit navíc jako designový doplněk a dekorace zároveň. V místnostech, kde není třeba věnovat zvláštní pozornost extrémně tmavým místům, lze pustit uzdu fantazii. Použijte několik stejných lamp a zavěste je v různé výšce, aby vytvořily jakýsi světelný hrozen. Efektně působí i lustry tvořící linii, která půlí celou místnost.

 

Právě se děje

Další zprávy