Bydlíte v paneláku? Možná už brzo budete mít na opravy

Věra Tůmová
17. 10. 2012 7:00
Obyvatelům panelových domů se již zase rýsují možnosti výhodných úvěrů
Panelový dům na sídlišti v Nových Butovicích, Jihozápadní Město foto: Tomáš Brabec, 2012, Útvar rozvoje hl. m. Prahy
Panelový dům na sídlišti v Nových Butovicích, Jihozápadní Město foto: Tomáš Brabec, 2012, Útvar rozvoje hl. m. Prahy | Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Praha - Téměř 2 miliardy korun ročně hodlá Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) nově vyčleňovat na nízkoúročené úvěry určené pro modernizaci panelových domů.

Podpora obnovy panelových bytovek SFRB by přitom mohla začít ještě letos v rámci programu nazvaného Panel 13+. Alespoň to v druhém říjnovém týdnu na konferenci k modernizaci bytových domů uvedl pro tiskovou agenturu ČTK ředitel SFRB Jiří Koliba.

Z tohoto programu úvěrů na opravy a rekonstrukce - Panel 2013+, který bude mít podle informací ze SFRB na začátku k dispozici nejprve 210 milionů korun, může být podle očekávání fondu opraveno více než 600 bytů.

Až dvoumiliardovou sumu by pak stát mohl na modernizaci panelových domů vyčlenit od roku 2014.

Zdroje financování

Peníze určené na opravy bytových domů mají podle ČTK pocházet z evropských fondů. Pro financování programu na podporu modernizace bytového fondu v panelových domech by se dále měli využívat také vlastní zdroje SFRB a případně i finanční prostředky Evropské investiční banky.

Připomeňte si období masivní výstavby a rozvoje panelových sídlišť u nás ve fotogalerii "Jak šel čas na pražských sídlištích" vlevo vedle článku.

Náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous na konferenci k modernizaci bytových domů současně uvedl, že považuje za samozřejmé, že část peněz by měl program SFRB získat také z prodeje emisních povolenek.

Ministerstvo životního prostředí chce ale podle ČTK významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování vlastního dotačního programu Zelená úsporám.

Další programy SFRB

Významným projektem SFRB pro rok 2013 je pak i podpora výstavby nájemních bytů. Na úvěry s nízkými úroky pamatuje pro příští rok částkou 400 milionů korun.

Dalších 600 milionů korun budou moci získat na opravy bytových domů radnice, které mají vypracovaný takzvaný Integrovaný plán rozvoje měst.

 

Právě se děje

Další zprávy