Bydlením proti chřipce? Kupte si byt se saunou. Už jsou

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 10. 2011 17:00
Šéfa finské developerské firmy překvapilo extrémně složité stavební řízení.
Sauna v koupelně.
Sauna v koupelně. | Foto: YIT Stavo

Praha - Severské národy i většina tuzemských příznivců by odpřísáhla, že pravidelné saunování zvyšuje odolnost proti sezónním virózám i chřipkám, které teď útočí s plnou silou. Mít v bytě vlastní saunu nemusí být nedosažitelný sen.

Největší finský developer, společnost YIT, teď v Praze nabízí nízkoenergetické byty z nichž je zhruba čtvrtina vybavena finskou saunou. Do konce roku 2012 bude v Praze 146 nových bytů od této firmy, která se chce zařadit mezi pětici nejsilnějších pražských developerů v oblasti bytové výstavby.

"Navíc přicházíme na trh s nabídkou služeb, která zde není obvyklá," konstatuje Tom Sandvik, Senior Vice President nadnárodní skupiny YIT a ředitel divize pro střední a východní Evropu.

Jedna čtvrtina bytů ve vašich třech projektech je vybavena saunou. Jak velký je o tento nezvyklý doplněk zájem?

Tom Sandvik: Ve Finsku je sauna součástí standardního vybavení bytů v bytových domech. Teď teprve zjišťujeme, zda by to zajímalo i lidi v České republice. Zatím se zdá, že je poptávka spíš nižší než je počet bytů vybavených saunou v našeich projektech. Snažíme se klienty přesvědčit o jejích výhodách, ale zároveň jsme připraveni pružně tento prostor změnit například v šatnu nebo další úložný prostor. Stále ale věříme, že část bytů v našich projektech bude saunou vybavena. Mít ji ve všech bytech by bylo nereálné, roste pak i spotřeba energie, což jde proti naší strategii nízkoenergetického bydlení.

Všechny vaše projekty jsou nízkoenergetické a mají energetickou třídu B. Slyší Češi na tyto ekologické vlastnosti?

TS: Musíme přece jen počkat, až se vnímání a vzdělanost lidí v oboru nízkoenergetičnosti trochu posune. Ve Finsku je standardem mít mechanickou ventilaci s rekuperací, která mění vydýchaný vzduch za čerstvý a využívá systém zároveň k vytápění. Ale na trzích, jako je Česká republika to zatím není příliš běžné, zatím zjišťujeme zájem. Věříme ale, že postupně se tady lidé naučí počítat, kolik vynaloží na energie a že nízkoenergetičnost bydlení bude pro ně stále důležitější. Když si vezmete byt o 55 čtverečních metrech v paneláku a v našem projektu, náklady na energie jsou u nás poloviční. To už stojí za zvážení.

Nicméně nízkoenergetičnost, vybavenost saunou, to zní vcelku nákladně. Kam byste na trhu zařadil byty ve vašich projektech?

TS: Naší cílovou skupinou zákazníků je střední třída až vyšší střední třída. Nestavíme nízkonákladové ani luxusní bydlení. Do skupiny střední třídy patří velká část kupujících na trhu, musíme být samozřejmě cenově konkurenceschopní. A snažíme se od konkurentů i odlišit, například rozsahem služeb, které zahrnují například pomoc při vyřízení hypotéky nebo pomoc při stěhování a prodeji starého bytu. A samozřejmě finským designem.

Všechny tři aktuální projekty ale navrhovali čeští architekti, jak to jde dohromady s finskou tradicí?

TS: S českými architekty spolupracujeme velmi úzce a máme domluvené základní poznávací znaky, jakási vodítka, která mají při své práci dodržovat. Finský architektura a design se vyznačují svou jednoduchostí. Hlavním mottem je, že jednoduchost je geniální. Ostatně česká architektura zažívala vrcholné období v době funkcionalismu, takže tenhle princip jí není cizí.

Máte kus západní historie

Proč jste si v roce 2008 vybrali pro rozšíření působnosti zrovna Česko?

Tom Sandvik: Ve hře byly kromě České republiky i země jako Slovensko, Bulharsko, Rumunsko nebo Polsko. V některých z nich nyní také působíme, ale vstoupili jsme na tyto trhy až po tom českém. Dospěli jsme k závěru, že například Bulharsko a Rumunsko jsou pro nás zajímavé trhy, ale obchodní etika a transparentnost tam zatím nejsou na takové úrovni, jakou bychom si představovali. To byl jeden z důvodů, proč jsme v té době ponechali vstup do ostatních zemí stranou a zvolili si Česko. Navíc průměr růstu české národní ekonomiky byl soustavně nad průměrem Evropské Unie. Také máte část historie společnou se zeměmi západní Evropy - konkrétně dobu, kdy jste byli součástí Rakouska-Uherska.

Ale ani v Česku není korupce nic neznámého. Setkali jste se za dobu svého působení s žádostí o úplatek?

TS: Při našich operacích ne. Tímto tématem jsme se hodně zabývali již předem. Ze statistik a indexů transparentnosti víme, že korupce na trhu existuje. Ale ze zkušenosti víme, že je možné tu podnikat čistě, v tomto ohledu máme velmi přísná pravidla. Možná to vyžaduje nějaký čas navíc, musíte si na něco déle počkat, ale to nehraje roli. Máme navíc výhodu, že v developmentu v oblasti bydlení je mnohem více příležitostí podnikat eticky a průhledně například ve srovnání se státními zakázkami, kde, jak víme, není všechno vždycky čisté.

Pro vstup na český trh jste si nevybrali zrovna nejšťastnější období, zrovna začínala ekonomická krize. Jak to ovlivnilo váš postup?

TS: Svět i podmínky se dramaticky změnily v okamžiku, kdy jsme se s našimi místními partnery rozhodli, že naší doménou v Česku bude rezidenční development a začali hledat vhodné lokality. Ale najednou jsme byli uprostřed nejhorší recese v moderní historii a rozhodli jsme se, že bude lepší počkat, protože později pravděpodobně získáme lokality za lepších podmínek. Své plány v Praze jsme proto na rok zmrazili, přestávku jsme využili na přípravné práce a průzkum trhu.

Realitní trh už se po krizi otřepává, ale stavební průmysl je na tom stále špatně. Přináší vám to výhodnou pozici?

TS: Myslím, že je to tak. Teď po krizi a navíc jako nově příchozí můžeme těžit z podmínek, kdy jsou stavební práce za rozumnou cenu a zároveň je možné koupit i pozemky za výhodnější cenu než v době před krizí. Je to také dobrá příležitost pro kupce, aby investovali do bytů, doufám, že si to uvědomují

Všechno ale může být brzy jinak. Chystá se dvojí zvýšení snížené sazby DPH za sebou. Jak to podle vás ovlivní poptávku po novém bydlení, kterého se toto zvýšení dotkne?

TS: V krátkodobém výhledu by to mohlo poptávku zvednout, protože zájemci o bydlení budou chtít uzvařít obchod ještě při nízkých cenách. Je možné, že se budou rozhodovat rychleji. Ale v dlouhodobé perspektivě si nemyslím, že by to mělo dramatický vliv na poptávku. Lidé si zvyknou.

Je něco, co vás při působení v Česku překvapilo?

TS: Snad jen složitost zdejšího stavebního řízení. To je nejkomplikovanější a nejpomalejší ze zemí, ve kterých působíme. Myslím, že kdyby se proces zrychlil a zjednodušil, řada investorů by zde měla mnohem více projektů a vytvořila více pracovních míst než nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy