Bydlení je podle Čechů nyní dostupnější

Věra Tůmová
23. 5. 2012 16:00
Češi začínají mít dojem, že se šance na pořízení bytu zlepšují

Praha - Nových bytů se v České republice sice staví čím dál méně, Češi ale mají pocit, že dostupnost bydlení je už nyní o poznání lepší. Šanci na pořízení vlastního bydlení ještě v roce 2010 vnímalo negativně zhruba 70 procent Čechů. Vloni jich už ale bylo o deset procent méně. Vyplývá to z výsledků pravidelného výzkumného šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které komentují experti ČSOB.

„Dostupnost bydlení se tak stala v porovnání s možnostmi vzdělání, přístupu ke zdravotní péči nebo zabezpečení na stáří jediným parametrem, který dosáhl v posledních letech významného zlepšení," konstatuje Pavla Hávová z ČSOB.

Staví se čím dál méně

Výstavba nových bytů přitom každým rokem klesá. Zatímco v roce 2007 bylo dokončeno 41 649 staveb, loni jich bylo dostavěno už pouze 28 630. To je propad o 32 procent. Od roku 2008 podle dat Českého statistického úřadu současně klesá i počet zahájených bytových staveb.

„Přesto se není třeba obávat, že by Češi neměli v budoucnosti kde bydlet," říká Martin Kupka, ředitel útvaru Investiční výzkum ČSOB. „Ačkoliv stále ještě nemůžeme tvrdit, že jsme překonali útlum ve stavebnictví, prognóza je taková, že se bytová výstavba během následujících několika let opět rozběhne."

V loňském roce se nejvíce rodinných domů postavilo ve Středočeském kraji. Významně se na tomto faktu podílí situace v hlavním městě, kde jsou velmi drahé stavební parcely, a pravděpodobně i proto se tolik staví rodinné domy v blízkosti Prahy, tedy ve Středočeském kraji. V roce 2011 zde bylo postaveno 4309 rodinných domů. Na opačné straně žebříčku je pak s pouhými 338 domy Karlovarský a s 628 domy Liberecký kraj.

Byty mají kvalitnější vybavení…

Technická vybavenost nových bytů se oproti minulosti podle expertů znatelně zlepšuje. „Lidé rovněž stavějí menší rodinné domy na větších pozemcích, přičemž to neznamená, že mají menší obytnou plochu. Ta se podle statistik naopak mírně zvětšuje. Spolu s tím roste i komfort obyvatel. Také byty v bytových domech se staví větší než před pěti lety," poznamenává Martin Kupka z ČSOB.

Cena bytu v bytovém domě dosahovala v roce 2011 v průměru 2,04 milionu korun. Oproti roku 1997 byla tedy o téměř milion korun vyšší. Nejčastější velikost bytů, které se nejvíce kupují, je v posledních třinácti letech 2 + 1.

--------------------------------------------------------------------------------

Chcete si pořídit vlastní bydlení na hypotéku? Hypoteční kalkulačka vám ji pomůže spočítat.


 

 

Právě se děje

Další zprávy