Bungalov: podlehněte kouzlu přízemního domku

Andrea Berniová
29. 3. 2012 4:44
Existuje mnoho typů a některé se dají i postupně rozšiřovat
Foto: Ludvík Hradilek

Slovem bungalov se dnes označuje přízemní dům, který je čím dál oblíbenější. Často mívá verandu nebo terasu, někdy i garážové stání či klasickou garáž. Bungalovy mohou mít různý půdorys - čtverec nebo obdélník, mohou být ale také ve tvaru písmene L nebo U. Bungalov je ideálním řešením pro pár nebo malou rodinu.

Vnitřní uspořádání je různé, stejně jako počet místností. Obývací pokoj je spojený s kuchyňským koutem, nebo může být kuchyně samostatně. Nabízí se různý počet ložnic - třeba dvě, ale i tři. Šatna se také může hodit. Některé domy jsou rozděleny na tzv. soukromou a společenskou zónu. V té soukromé se nacházejí ložnice a v té společenské obývací pokoj, kuchyně nebo pracovna.

Domek můžete dostavět postupně

Dům mívá plochou nebo klasickou šikmou střechu (v tom případě se pod ní může nacházet ještě půda, která se hodí jako úložný prostor). Nebo má oba její typy. Tyto domy jsou vhodné do městské zástavby a zapadnou i na venkov. Některé bungalovy jsou navrhovány tak, aby se v budoucnu daly bez problémů rozšířit - může se přidat další místnost. Jsou to tzv. růstové domy. Ty určitě ocení ten, kdo do začátku nemá příliš velký kapitál, ale přesto chce plnohodnotně bydlet s vidinou budoucího zvětšení obytné plochy. Můžete mít i úspornou verzi bungalovu, tedy dům, u kterého jsou náklady na stavbu co možná nejnižší, ale veškeré předpisy jsou dodrženy.

Cena závisí na velikosti a materiálu

Přízemní domek je vhodný pro osoby s omezenou možností pohybu. Může být totiž navržen i jako bezbariérový dům. Cena bungalovu se liší podle toho, kolik má místností a jak velké, zda nabízí i terasu, kryté parkovací stání nebo kompletní garáž. Záleží také na materiálech - na fasádě či typu střechy.

 

Právě se děje

Další zprávy