Buďte nezávislí, získejte elektrickou energii ze slunce

Andrea Berniová
26. 11. 2012 12:59
Díky solárním panelům bude váš dům soběstačný a nemusíte si dělat starosti s cenami elektřiny
Solární panely můžete umístit na střechu
Solární panely můžete umístit na střechu | Foto: CZEHPO

Nechcete být závislí na energetických firmách a jejich změnách cen? Můžete být samostatnější a elektřinu či ohřev vody si zajistit sami. Pomohou vám s tím solární kolektory.

Solární panely dokážou přeměnit sluneční světlo v elektrickou energii. Vlastně tak získáváte energii zdarma, sluneční světlo totiž ještě nikdo nezpoplatnil. A kam solární panely umístit? Asi nejčastějším řešením bývá střecha, kde panelům většinou nic nestíní a nejsou tak ochuzovány o sluneční světlo.

Na fasádu, či na střechu?

Navíc pokud umístíte panely na střechu, nezaberou zbytečně prostor na vaší zahradě. To oceníte, obzvlášť pokud máte malou zahradu a s nedostatkem místa bojujete už teď. Firma, která nákup a montáž solárních kolektorů nabízí, by vám měla umět kvalifikovaně poradit s výběrem panelů a s jejich umístěním. Firma by měla zvolit takové řešení, aby přesně vyhovovalo vašim potřebám a možnostem.

Solární panely si můžete nechat umístit i na fasádu. Tam už ale budou výraznější. Je na vás, jestli dáte panely na střechu, kde nebudou tolik vidět, anebo jimi pokryjete část fasády. Pokud máte velkou zahradu, mohou kolektory stát i tam.

Chcete investovat do solárních panelů?

Náklady na pořízení solárního systému nebývají nízké. Jde o významnou investici, která se vám ale během let vyplatí.

A co když panely v zimě pokryje sníh? Nebude pak bránit dopadu slunečních paprsků? Povrch panelů je hladký. Pokud jsou umístěny na šikmé střeše, sníh z nich většinou sjede sám. A když vysvitne slunce, mizí sníh ještě rychleji. Většinou tak není potřeba vrstvu sněhu odstraňovat.

Solární panely ale také zvládnou ohřát vodu ve vašem bazénu. Pokud se vám tedy letos zdála příliš studená, nebo si teprve budete bazén pořizovat, přemýšlejte o tomto typu jeho vyhřívání. Teplota vody pak bude příjemná mnohem déle, což prodlouží koupací sezonu.

 

Právě se děje

Další zprávy