Buďte energeticky samostatní, nulový dům to umožňuje

td
28. 1. 2012 8:35
Nejmodernější koncept nulového domu předčí nízkoenergetické stavby i pasivní dům
Foto: Vojtěch Marek

Energetická úspornost rodinných domů se skloňuje ve všech pádech a kdo nemá nízkoenergetickou novostavbu, jako by nebyl. Kromě pasivních a nízkoenergetických domů ale existuje ještě jedna varianta, jak šetřit životní prostředí i svou peněženku. Přichází doba domů nulových, u kterých spotřeba tepla nepřekračuje hodnotu 0,5 kWh na metr čtvereční za rok. Stavebnictví a systém tepelné izolace dosáhl další úrovně, která se bude jen těžko překonávat.

Jak je možné, že se energetická náročnost pro vytápění blíží nule? Svůj podíl na tom má hned několik nezbytností. Samozřejmostí je kvalitní zateplení, ani to však nezajistí vše. K tomu, aby se dům stal nulovým, je třeba přidat ještě fotovoltické panely, které se postarají o přísun sluneční energie, ale i poloha domu, kdy musí odpovídat rozložení vůči světovým stranám. Díky svým jedinečným vlastnostem nulové domy nepotřebují instalaci aktivního topení, ale vystačí si se solární energií a dalšími drobnými zdroji.

Pokud nulový dům vyrábí více energie, než spotřebuje, stává se z něj takzvaně plusový dům. Samotný koncept nulových domů je však natolik náročný a experimentální, že jeho cena zatím přesahuje možnosti běžného občana. Proto se takovou stavbou nelze příliš často setkat, v České republice zatím vyrostl nulový dům pouze u Velkého Meziříčí. I přesto už některé stavební firmy nabízejí katalogové domy s nálepkou nulové novostavby, jejichž cena začíná přibližně na 3 milionech korun.

 

Právě se děje

Další zprávy