Budete malovat. Víte, co k tomu potřebujete?

Andrea Berniová
3. 4. 2012 6:47
Interiér bytu si můžete vymalovat i sami. Jen je potřeba vědět, jak na to
Foto: Ritzy.cz

Nechce se vám do toho, ale víte, že už je to potřeba: malování. Spousta práce a nepořádku. Ale výsledek přece stojí za to. Kdy se do toho pustit? Počkejte, až bude tepleji, abyste mohli bez problémů větrat. Díky tomu zeď rychleji schne. Potřebovat samozřejmě budete barvy. Ty vybírejte podle typu místnosti a způsobu jejího využívání. Každá barva ovlivňuje lidské vnímání jiným způsobem. Vezměte si domů vzorník barev, vyberte podle zařízení interiéru ten správný odstín a nechte si barvu namíchat.

Štětce, válečky, polštářky

Dále budete určitě potřebovat různé štětce a také nádoby na barvy. Hodí se také válečky. Práce s nimi je asi nejjednodušší také rychlá. Pokud plánujete malovat těžko přístupná místa, pomůže teleskopická tyč, kterou k válečku připevníte. Se štětkami a štětci je to těžší než s válečkem, ale možná se bez nich stejně neobejdete - vymalujte s nimi místa, kam se váleček nedostal (rohy místnosti atd.). Můžete zkusit i houbičky neboli polštářky. Po akci se určitě budou hodit hadry a čisticí prostředky. A abyste nemuseli odstraňovat kapky barvy i z nábytku, určitě ho raději přikryjte. Mohou se vám hodit i štafle.

Možná budete muset škrábat

Než začnete, rozmyslete si, jestli se třeba už delší dobu nechcete zbavit obrazů a jiných předmětů zavěšených na háčcích ve stěně. Pokud ano, ještě před malováním háčky vyjměte ze zdi, otvor zasádrujte a vyhlaďte, nebo použijte tzv. stěrkovací hmotu. Po zaschnutí můžete nanášet barvu. Někdy je potřeba ještě před malováním také odstranit letité nánosy staré barvy. V tom případě se obrňte trpělivostí a vyhraďte si více času. Zeď se navlhčí a barva seškrábe škrabkou. Následně použijeme penetrační prostředky, které zeď zpevní.


 

 

Právě se děje

Další zprávy