Biokrby vypadají efektně a šetří životní prostředí

Andrea Berniová
5. 3. 2012 3:42
K biokrbu nepotřebujete komín ani dřevo, elektřinu či plyn
Foto: Aktuálně.cz

Nemůžete do vašeho bytu či domu umístit klasický krb, ale toužíte po atmosféře, kterou navozuje? Nebo vám v pořízení krbu brání obava z nepořádku, který s sebou jeho každodenní údržba může přinášet? Pak začněte uvažovat o biokrbu. Při jeho provozu nejsou vylučovány škodlivé spaliny, zápach a dým vás obtěžovat nebude a nemusíte mít ani komín. Proto jsou tyto krby vhodné i do bytů.

V biokrbech se nespaluje dřevo, nepotřebují ani elektřinu či plyn. Navíc nevyžadují takovou údržbu - na rozdíl od klasických krbů, z nichž musíte odstraňovat popel nebo zbylé ohořelé kusy dřeva. Tyto krby totiž potřebují ke svému fungování jen biolíh, jehož spalováním vzniká pouze oxid uhličitý a vodní pára. Nejde o žádnou náhražku, v biokrbu hoří skutečný oheň, který vzniká právě spalováním biolíhu. Jedná se o palivo vyrobené na rostlinném základu. Topení biolihem vyjde levněji v porovnání s jinými palivy.

Krb na zem nebo na stěnu

Můžete si vybrat závěsný krb, anebo typ, který postavíte na podlahu. Můžete ho libovolně přemisťovat, vždy však dbejte na to, aby předměty, které by mohly od ohně chytit, byly v bezpečné vzdálenosti od krbu. Závěsné krby můžete pověsit na jakýkoli povrch, i na sádrokarton (na nehořlavý).

Existují dokonce i stolní krby. Máte na vybranou z několika typů biokrbů. Liší se tím, jakým způsobem a do jaké vzdálenosti šíří teplo. Biokrb můžete začít používat ihned po vybalení. Tyto krby jsou určeny spíše k dekorativním účelům, ač teplo produkují. Výkonem odpovídají menším kamnům, takže jsou vhodné k přitopení, ale nevytopíte jimi velké prostory.

 

Právě se děje

Další zprávy