Beroun napotřetí schválil stavbu obchodního centra

ČTK, ab
2. 5. 2012 5:34
Na místě bývalé textilní firmy by měly vzniknout obchody
Radnice v Berouně (ilustrační foto).
Radnice v Berouně (ilustrační foto). | Foto: Město Beroun

Beroun - V areálu bývalé textilky Tiba v Berouně má vzniknout obchodní dům. Město ale zatím neuzavřelo smlouvy s investorem, který má výstavbu provést. Ten totiž nejprve musí připravit projekt a také získat potřebná povolení. Připravený projekt ještě musí být posouzen z hlediska vlivu stavby na životní prostředí. Investor by měl zajistit nové dopravní napojení areálu se dvěma kruhovými objezdy. Ty musejí být dokončeny před kolaudací objektu. Ještě není jasné, kdy výstavba začne.

Projekt byl napotřetí schválen

Už dříve město stavbu dvakrát zamítlo, protože dopravní napojení areálu bylo špatné vyřešené a architektonické ztvárnění centra nebylo ideální. Po úpravách byl na třetí pokus projekt schválen. V areálu nevznikne jen obchodní centrum, objevit by se tu měly i nízkopodlažní bytové domy a také parky. Objekt bývalé textilní firmy by měl být nyní zabezpečen a uzavřen. Hrozí nebezpečí zřícení některých budov, ty jsou totiž značně poškozeny.

Z areálu textilky je brownfield

Areál textilky vznikl v polovině 19. století. Za první republiky byla textilní firma Tiba velmi úspěšná, zaměstnávala více než 1 400 lidí a své produkty vyvážela po Evropě i do Spojených států. Během druhé světové války přestala firma tolik prosperovat, až se výroba zcela zastavila.

Po válce byl závod znárodněn, načež byl roku 1958 začleněn do národního podniku Tiba Dvůr Králové. Během normalizace ale došlo k úpadku textilního průmyslu. Areál se postupem času přestal využívat a stal se z něj tzv. brownfield, tedy již nevyužívaná plocha, která dříve sloužila k průmyslové, zemědělské nebo stavební činnosti. Takto jsou označovány hlavně opuštěné průmyslové areály a jiné nevyužívané objekty a prostory, které často chátrají.

 

Právě se děje

Další zprávy