Automatická vrata a brány: Stačí jen stisknout tlačítko

Andrea Berniová
21. 11. 2013 17:14
Bránu i garážová vrata můžete otevírat snadno a bez námahy z domu či z auta
Usnadněte si otevírání garážových vrat
Usnadněte si otevírání garážových vrat | Foto: Central Group

Automatická vrata a brány jsou praktickým řešením zdlouhavého ručního otevírání a zavírání vrat do dvora či do garáže. Obzvlášť s příchodem nižších teplot, mrazů a intenzivnějších dešťových a sněhových srážek se automatická vrata stávají pohodlnou a vítanou alternativou vybíhání z auta a manuální manipulace s vraty.

Vjezdové brány mohou být otočné, pojezdové či posuvné. V případě otočné brány se jedná o klasická dvě křídla, která se otevírají do prostoru. Otočné brány jsou vhodnou volbou v případě, že dvůr či zahrada nabízí dostatek místa pro jejich otevření, a to i po zaparkování auta. Tento typ brány se volí také tehdy, když vedle brány není prostor, kam by se mohla odsunout - tedy pokud je pozemek spíš delší než širší.

Posuvné či pojezdové brány jsou naopak vhodné, pro kratší pozemky, které z důvodu nedostatku prostoru neumožňují použití klasických dvoukřídlých vrat. Rozdíl mezi pojezdovou a posuvnou bránou je v tom, že pojezdová brána potřebuje pro svůj pohyb kolejnici, zatímco posuvná brána může být samonosná. To znamená, že se pouze vysouvá ze základny.

Pro umístění posuvné nebo pojezdové brány je nutné, aby vedle ní byl dostatek místa, kam se může celá brána odsunout.  Díky pojistce, která zastaví zavírání brány, pokud jim něco stojí v cestě, není třeba se bát, že by se začala zavírat a poškodila auto.

Bránu z kovu či ze dřeva?

Vjezdové brány se vyrábějí na míru. Může jít o ocelový rám s dřevěnou či ocelovou výplní. Vzhled brány se různí, záleží na vkusu majitele pozemku. Brána tedy může být dřevěná, a to jak průhledná, tak neprůhledná.  Kovová výplň pak často mívá podobu ozdobně tvarovaných tyčí.

Důležitý je elektromechanický pohon, který může být ovládán i na dálku a zajišťuje pohyb brány. Při výpadku elektrického proudu lze po odblokování otevírat bránu i manuálně.

I garáž se otevře sama

Vjezd do garáže mohou usnadnit automatická garážová vrata. Dají se otevírat na dálku stisknutím jediného tlačítka. Garážová vrata bývají sekční, rolovací či výklopná.

Rolovací vrata se navíjejí na buben u stropu. Pro použití tohoto typu vrat je lepší, když má garáž vyšší strop, protože se pod něj musí vejít buben i s navinutými vraty. Naopak sekční garážová vrata se nenavíjejí, ale vyjíždějí přímo pod strop, jehož část překryjí. Třetím typem jsou výklopná vrata. Ta už při otevírání vyžadují v garáži trochu místa. I automatická garážová vrata se dají otevírat ručně, třeba v případě vypnutí elektrického proudu.

Vzhled vrat určuje majitel garáže. Mohou mít například čistě bílý povrch, anebo vzhledem připomínat dřevo.

 

Právě se děje

Další zprávy