Automatická garážová vrata: jaké typy existují?

Andrea Berniová
11. 4. 2013 18:00
Vrata na dálkové ovládání jsou čím dál oblíbenější. Mohou být rolovací, sekční či výklopná
Garážová vrata mohou barevně ladit s domem
Garážová vrata mohou barevně ladit s domem | Foto: Central Group

Pokud zahrada rodinného domu nabízí dostatek prostoru, vyplatí se věnovat ho i garáži. Auto je v ní chráněno před výkyvy počasí, ale i před zloději. V garáži je navíc možné uchovávat například zimní pneumatiky, nářadí či jízdní kola, zkrátka věci, které se v domě skladují těžko a zbytečně by zabíraly místo.

Jak ale vyřešit vjezd do garáže? Je možné vybírat z různých typů garážových vrat. Někdo nedá dopustit na klasická křídlová vrata bez elektrického ovládání.

Není ale nic jednoduššího než stisknout tlačítko a sledovat, jak se vrata otevírají sama. Proto jsou automatická garážová vrata velmi oblíbená.

Výklopná, rolovací či sekční vrata?

Automatická vrata mohou být rolovací. Jejich výhodou je, že po otevření nezaberou v garáži téměř žádný prostor, rolují se totiž vzhůru a navíjejí se na tak zvaný buben.

Další možností jsou výklopná garážová vrata. Celá jejich plocha se vyklápí pod strop garáže. Vyklápěcí vrata se mohou otevírat ručně, opět ale existují i jejich automatické varianty.

Oblíbená jsou také sekční vrata. Vyjíždějí svisle nahoru, podobně jako ta rolovací. Rozdíl je v tom, že sekční vrata se nenavíjejí na buben, ale vyjíždějí pod strop a pokryjí tak část jeho plochy.

Garážová vrata se dají vyrobit na míru

Vrata mohou mít různý povrch, například čistě bílý, anebo s texturou dřeva. Ladí tak s okenními rámy domu či s barvou střechy. Většinou je možné nechat si vrata vyrobit na míru.

Mohou být také zdokonalena tepelnou izolací. Obzvlášť pokud garáž přiléhá přímo k domu, je potřeba myslet na její dostatečné zateplení.

Garážová vrata se kromě dálkového ovládání dají otevírat také například pomocí časových či průjezdových senzorů. Při výpadku elektrického proudu se možné i automatická vrata otevřít ručně.

 

Právě se děje

Další zprávy