Atypická okna upoutají, vyžadují však žaluzie na míru

TD
29. 12. 2011 10:26
Zastínění atypických oken se může prodražit zejména v případě, když jsou sešikmená
Foto: Ondřej Besperát

Okna nevšedního tvaru ihned upoutají pozornost a představují originální ozvláštnění rodinného domu.  Spolu se zajímavým designem však přichází také několik problémů, jak okno začlenit do obytných prostor. Jedním z úskalí atypického tvaru či rozměrů okna je složitý způsob zastínění. Sériově vyráběné žaluzie na rozdílné rozměry nejsou koncipovány a je tedy nutné hledat jiná řešení.

U většiny oken lze využít klasických záclon a závěsů, takovou možnost však nenabízí okna střešní. V takovém případě je nutné objednat žaluzie na zakázku, které jsou vyrobeny přesně na míru a vyřeší i problém šikmin, nebývají však příliš levné. Dalším způsobem, jak zastínit atypická střešní okna, či jakékoli prosklené šikmé plochy, je pořídit takzvané plisé. Jedná se o látku, která se stahuje do jakési harmoniky a představuje něco mezi látkovou roletou a žaluzií.

Kromě finančně náročných zakázkových žaluzií a látkových plisé existují však i další varianty řešení problémů okenních šikmin v bytě. Velmi esteticky působí například látka uzpůsobená pro přistínění slunečního svitu. Stačí ji připevnit nad okno a vytvořit jednoduché prověšení. Tato variace se hodí zejména do ložnice, kde tkanina vytvoří dojem nebes.

 

Právě se děje

Další zprávy