Architektonickou soutěž vyhrála jednoduchost a styl

TD
6. 12. 2011 5:25
Výsledky architektonické soutěže ukazují trend urbanismu a variabilních domů
Vítězný návrh soutěže Betonový dům Zdroj: www.earch.cz Autor: Lucie Najvarová
Vítězný návrh soutěže Betonový dům Zdroj: www.earch.cz Autor: Lucie Najvarová | Foto: TD

Jaký rodinný dům v Masarykove čtvrti v Tróji je nejlepší? Takovou otázku si kladla architektonická soutěž, kterou hostila Katedra architektury ČVUT. Dvoukolové klání vyhlásila firma CEMEX zaměřující se na výrobu betonu, hlavního materiálu pro soutěžní domy. Vzniklo tak portfolio moderních budov s velkým důrazem na užitný design a minimalismus. Jaký koncept však vyhrál?


První kolo soutěže proběhlo jako workshop se španělským architektem Felipem Artengo Rufinou v rámci festivalu ARCH FOR PEOPLE, který byl slavnostně zakončen právě vyhlášením vítězů klání. To proběhlo 28. listopadu 2011 a odborná porota udělila kromě hlavních cen i čestná uznání a cenu veřejnosti. Výsledky totiž ovlivnilo i hlasování na facebookové stránce Beton veřejnosti a serveru EARCH.cz.


Odborná porota u vítězných projektů vyzdvihla hlavně smysl pro začlenění budov do přírodního prostředí pražské Tróji a výrazný urbanistický styl. Zdůraznila také využití působivého výhledu a otevřenosti exteriéru. Většina návrhů se drží jednoduché a strohé fasády a ponechává beton bez výrazných vnějších úprav. Na třetím místě se umístil návrh Martina Duby, Radky Ježkové a Anny Podroužkové, druhou příčku obsadili Martin Sládek a Janica Šipulová, absolutní vítězství si pak odnesla Lucie Najvarová.
Všechny práce, které postoupily do užšího výběru, si lze prohlédnout na Fakultě stavební ČVUT do 9. prosince 2011. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy