Analýza: Byty v Praze zlevnily za tři roky o desetinu

ČTK ČTK
15. 8. 2013 15:14
Metr čtvereční se nyní nabízí průměrně za 57 446 korun
Ilustrační foto (Panorama Kyje).
Ilustrační foto (Panorama Kyje). | Foto: Ekospol

Praha - Ceny bytů v Praze za poslední tři roky klesly o deset procent, metr čtvereční se nyní nabízí průměrně za 57 446 korun. V roce 2010 metr vyšel na 63 852 koruny. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila společnost Skanska Reality.

Loni byla sice průměrná nabídková cena 56 664 korun za metr čtvereční, nové byty se však reálně prodávají levněji. Průměrná cena prodaných bytů v loňském prvním pololetí byla 53 141 korun za metr čtvereční včetně DPH, v letošním klesl o šest procent na 49 816 korun za metr čtvereční. Pokles způsobil hlavně zvýšený prodej bytů v levných projektech, kterých developeři uvedli na trh velké množství především na přelomu roku.

Letos by měly ceny bytů ještě stagnovat, v příštím roce však podle realitní společnosti začnou růst. "Před necelými třemi lety, v závěru roku 2010, bylo v nabídce 8724 nových bytů a prodalo se jich 3300. Na jeden poptávaný byt tedy připadly téměř tři nabízené. V prvním pololetí letošního roku bylo v nabídce 6331 bytů a podle našeho předpokladu se jich k závěru roku prodá téměř 5000. Z uvedeného je zřejmé, že se poptávka a nabídka v Praze začínají vyrovnávat. Na jeden poptávaný byt tedy připadá přes jeden nabízený," uvádí Skanska Reality ve své analýze.

Podle ředitelky odboru Vývoje projektů a akvizic Skanska Reality Naděždy Ptáčkové nyní ceny bytů, které se dávají na trh, odpovídají tržní realitě. "Úrokové sazby hypoték se zatím stále drží na historickém minimu. Stagnaci sazeb očekáváme po zbytek roku 2013 a v prvním pololetí 2014, kdy budou oscilovat na úrovni tří procent. Na konci roku 2014 pak předpokládáme jejich postupný růst," poznamenala Ptáčková.

Trh ožil

Analýzy předních developerských společností ukazují na oživení pražského realitního trhu.

Podle Trigemy vzrostl prodej nových bytů v prvním pololetí meziročně o 34 procent na 2410 bytů.

Analýza společnosti Crestyl zase tvrdí, že v Praze se za první pololetí prodalo celkem 2735 nových bytů, což je meziroční nárůst o 113 bytů.

Také Ekospol před nedávnem informoval, že podle jeho analýzy se v prvním pololetí v Praze prodalo 2369 bytů, meziročně o 36 procent více.

Analýza společnosti Skanska Reality mluví o tom, že developeři za prvních šest měsíců letošního roku prodali celkem 2570 bytů. Rozdílná čísla jsou výsledkem odlišné metodiky výzkumu, kterou jednotlivé společnosti používají.

 

Právě se děje

Další zprávy