Alergik potřebuje změny v interiéru. Víte jaké?

Andrea Berniová
6. 4. 2012 2:03
Zjistěte, jak přizpůsobit domov tak, aby byl vhodný pro alergika
Foto: Aktuálně.cz

Každý čtvrtý člověk v České republice trpí nějakou alergií. Její projevy mohou být dost nepříjemné. Proč od nich nemít klid alespoň doma? Interiér se dá totiž zařídit alergikovi na míru - tak, aby se co možná nejvíce eliminovaly vlivy, které mohou alergii způsobit. Víte, jak na to?

Pozor na víření prachu

V první řadě je třeba zabránit víření prachu v místnosti. To způsobují například radiátory nerovnoměrným zahříváním vzduchu. Můžete místo nich zkusit topné obrazy. Ty pracují na principu infrapanelu, který nezahřívá vzduch, ale okolní předměty. Nedochází tak k víření vzduchu ani prachu. Infrapanel vzduch ani nevysušuje. Vysušuje naopak zdi, čímž se snižuje riziko vzniku plísní. Těm je také potřeba věnovat pozornost. Uvolňují totiž do ovzduší spory, které mohou alergikům a astmatikům způsobovat potíže. Pokud plíseň objevíte, je potřeba se jí ihned zbavit a snažit se eliminovat i její příčiny, tedy vlhkost a nedostatečné větrání.

Kožená sedačka je lepší

Můžete koupit i matraci vhodnou pro alergiky. Jejich materiál nevytváří podmínky vhodné pro život roztočů. Pokud vybíráte sedačku, zvolte koženou. Kůže totiž do vnitřního čalounění nepropouští prach ani pot, takže roztoči opět nemají šanci. Pokud trváte na závěsech a jiných tkaninách vy bytě (přehozy a podobně), ptejte se po materiálech s hypoalergenní úpravou.

I stěny mohou být k alergikům přívětivější. Pomůže k tomu nanonátěr. Ten, když je aktivován slunečním světlem, dokáže zbavit vzduch ve svém okolí škodlivin - kromě pachu a kouře hlavně právě alergenů, virů a bakterií. Nejvíce prachu se hromadí na podlaze. Je lepší volit plovoucí podlahu nebo linoleum, ze kterých prach lépe dostanete. Nehodí se naopak koberce s dlouhým vlasem.

Úklid je nezbytný

Pomůže také častý a důkladný úklid. Tím zajistíte, aby se v interiéru nacházelo méně prachu a tím i roztočů. Pokud nestíháte třeba vysávat několikrát týdně, zkuste robotický vysavač, který udělá práci za vás.

 

Právě se děje

Další zprávy