Akustická izolace pomůže od hluku v bytě i v domě

Andrea Berniová
16. 1. 2014 15:00
Jak se zbavit hluku? Existuje celá řada způsobů a receptů
Kvůli hluku nemůžete spát? Zjistěte, co s tím
Kvůli hluku nemůžete spát? Zjistěte, co s tím | Foto: ISIFA/Thinkstock

Hluk je nepříjemný. Narušuje soustředění, může způsobit bolest hlavy a problémy s usínáním. S hlukem se setkáváme všude: v zaměstnání, při cestě do něj a také v obchodech. Proto by se alespoň do domu či bytu neměl dostat, anebo být co nejméně znatelný. S tím pomůže akustická izolace.

Izolace, která omezí přístup hluku do interiéru, se hodí obzvlášť pro domy a byty v blízkosti rušné silnice či jiného zdroje hluku. Stačí ale i bezohlední sousedé nebo televize křičící z vedlejšího pokoje.

Nejlepší je s akustickou izolací počítat už při stavbě domu. Dá se ale doplnit i později, stejně tak je tomu v bytě. Důležitá je zvuková izolace stěn. U rodinných i bytových domů pomůže mimo jiné také vnější zateplení budovy.

Jak izolovat stěny domu?

Mnoho firem se zabývá přímo akustickou izolací objektů. Pracuje se s různými materiály, například s izolačními panely či s izolační pěnou. Existují také samozhášivé akustické pěny, jejichž výhodou je vyšší protipožární odolnost.

Odhlučnit se dá třeba i jen jediná místnost v bytě, například pracovna či ložnice. Pro zvukovou izolaci stěn se dají použít třeba předstěny ze sádrokartonu a minerální vlny.

S odhlučením interiéru pomůže specializovaná firma, která posoudí situaci, následně vybere jedno z protihlukových opatření, navrhne realizaci a případně ji i provede.

Pomůže i správná podlaha a stropní podhledy

Při snaze o omezení hluku v pocházejícího z okolních bytů je třeba mysle i na výběr podlahy. Například dlažba příliš dobrou ochranu nenabídne. Naopak dobře izoluje koberec nebo korková podlaha. Pod podlahu se také dají položit speciální akustické desky. Hluk přicházející od sousedů z vyššího patra by mohly omezit stropní podhledy, třeba ty ze sádrokartonu. Kromě akustické zajistí i tepelnou izolaci.

Hluk přichází nejen stěnami, stropy a podlahami, ale také staršími, špatně těsnícími okny. V tom případě je třeba uvažovat o jejich výměně, například za plastová okna. Nejlepší je, pokud mají okna zvukově izolační skla. U rodinných domů jsou další možností venkovní rolety.

Na akustickou izolaci je potřeba myslet také v případě, že sami vytváříme nadměrný hluk. Příkladem je třeba hudební zkušebna v bytě. Ta by rozhodně měla být dokonale akusticky izolovaná, aby hudba sousedy nerušila.

 

Právě se děje

Další zprávy