Bydlení pro studenty nejsou jen koleje. Novinka v centru Prahy jim nabízí bydlení v nájmu

Martina Marečková
18. 6. 2016 15:00
Projekt Belgická Apartments ukazuje, že investoři studentskému bydlení věří. Celkem 25 apartmánů s vlastním sociálním zařízením, plně vybavenou kuchyní a kapacitou 122 lůžek nabízí zrekonstruovaný měšťanský dům na pražských Vinohradech. Primárně jsou byty určené pro University of New York, ale mohou tam být ubytováni i jiní studenti. Nejlevnější měsíční pobyt vyjde na 8900 korun včetně vysokorychlostního internetu a energií.
Pokoj v domě pro studenty Belgická apartments
Pokoj v domě pro studenty Belgická apartments | Foto: Fibis Europe

Praha - Na pražských Vinohradech nedávno skončila kompletní rekonstrukce dvou měšťanských domů. Stavební práce na baru v suterénu jednoho z objektů ještě stále pokračují. Ve čtvrti plné secesních domů však nevznikly další luxusní rezidence k prodeji, ale nájemní byty pro studenty. Projekt Belgická Apartments ukazuje, že investoři studentskému bydlení věří.

"Zlobím se, když to někdo nazývá kolejí. Studentské koleji je projekt na hony vzdálený, je to nádherná rezidence," říká Filippo Bianchini, majitel společnosti Fibis Europe.

Ta společně s University of New York in Prague (UNYP) založila podnik za účelem pronájmu bytů studentům v ulici Belgická. Fibis Europe si nemovitosti na zmíněné adrese pronajala od jejich vlastníka na 15 let a rekonstruovala je s tím, že v nich bude provozovat ubytování.

"Cílem projektu bylo zajistit našim studentům co nejlepší podmínky pro studium," říká Vojtěch Coufal ze soukromé vysoké školy UNYP. Ta sídlí 100 metrů od Belgické - v Londýnské ulici. Škola doposud zajišťovala pro svých přibližně 800 studentů sdílené nájmy a spolupracovala také s provozovatelem soukromého ubytovacího zařízení pro studenty ve Vršovicích.

"Primárně jsou byty určené pro University of New York, ale mohou tam být ubytováni i jiní studenti," říká Jitka Kořánková, manažerka společnosti Belgická Apartments. "Studenti jiných škol nás už kontaktují," dodává.

Školní rok začíná na UNYP v září a do té doby bude firma byty pronajímat krátkodobě přes Airbnb. Celkem 25 apartmánů s vlastním sociálním zařízením a plně vybavenou kuchyní má kapacitu 122 lůžek.

Občerstvovna v Belgická apartments
Občerstvovna v Belgická apartments | Foto: Fibis Europe

To podle Coufala zhruba odpovídá potřebám UNYP. Čeští a slovenští studenti si typicky seženou bydlení sami, o pronájem apartmánů v Belgické tak podle Coufala budou stát hlavně studenti z mimoevropských zemí.

Nejlevnější měsíční pobyt vyjde na 8900 korun včetně vysokorychlostního internetu a energií. V pokoji jsou maximálně dvě lůžka, nejdražší jednolůžkový stojí 13 tisíc korun. V domě jsou parkovací zakladače pro 32 osobních aut a také vrátnice.

Domy se studentskými byty v pražské ulici Belgická č. 24 a 26
Domy se studentskými byty v pražské ulici Belgická č. 24 a 26 | Foto: Fibis Europe

Součástí objektu je prádelna a studentský bar. Do rohové budovy v Belgické 24 si mohou studenti zajít na snídani do nově otevřené restaurace Summa Cum Laude, jež slouží i veřejnosti.

Bezpečný příjem

V Praze již přes čtyři roky funguje soukromá studentská kolej na sídlišti Lhotka v rekonstruovaném panelovém domě. O něco novější je zařízení v ulici K Botiči ve Vršovicích.

"Studentské bydlení dává smysl – jeho výstavba není nákladná, jeho provoz není drahý a plyne z něj velmi bezpečný příjem," řekl minulý měsíc v rozhovoru s Hospodářskými novinami Richard Curran, ředitel poradenské společnosti CBRE.

Developeři plánují další projekty studentského bydlení. Společnost Daramis chce stavět byty pro studenty v Plzni. Oproti zařízením na Vinohradech, ve Vršovicích a ve Lhotce však plánuje jednotlivé byty rozprodat investorům. Podle ředitele Daramisu Martina Vachka má být prodej bytů zahájen 1. července.

Více než 500 studentů má ubytovat soukromé zařízení, které plánuje developer Karlín Group v Praze-Holešovicích. Firma teprve vyřizuje potřebná povolení pro stavbu.

 

Právě se děje

Další zprávy