Rána za ránou. Koruna dál prudce padá k euru i dolaru, sráží ji koronavirus i Trump

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 12. 3. 2020 15:03
Koruna pokračuje ve výrazném oslabení k oběma světovým měnám. K euru dnes ztratila proti středečnímu závěru 46 haléřů a kolem 14:00 se obchodovala za 26,21 Kč/EUR. Důvodem je oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že kvůli nákaze koronavirem od pátku na měsíc zakazuje všechny cesty Evropanů do USA.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ECB

K euru je to nejslabší úroveň od konce června 2017, hranici 26 korun česká měna prorazila hodinu po zahájení dnešního obchodování. Vůči dolaru dnes koruna ztratila více než padesátník.

Kurz koruny k dolaru ukončil středeční obchodování na 22,83 Kč/USD, do dnešních 14:00 oslabil na 23,36 Kč/USD. Také pražská burza zvýrazňuje svůj propad. Index PX ráno ztrácel pět procent, kolem 14:00 už ztrácí šest procent.

"Trhy se obávají, že tento krok, oznámený ve čtvrtek nad ránem středoevropského času, znatelně zvyšuje riziko celosvětové recese v blízké době. Zbavují se tak rizikovějších aktiv, mezi něž řadí právě i českou měnu," okomentoval to hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

"Měsíčně se nad Atlantikem uskuteční zhruba sto tisíc letů mezi USA a Evropou. Pokud více než 90 procent těchto letů bude nyní zrušeno, představuje to vážné ochromení nejen navázaných odvětví, jako je letecká přeprava a turistický ruch, ale pro význam, který transatlantická přeprava v globálním měřítku má, i celosvětové ekonomiky," obává se Kovanda. 

Kovanda také připomněl, že se zákaz letů ale nevztahuje na Británii a Irsko. Třicetidenní omezení, které má v USA zpomalit šíření nového koronaviru, bude platit od páteční půlnoci. Týká se 26 evropských zemí včetně České republiky a podle agentury Reuters se naopak nevztahuje na americké občany a jejich nejbližší příbuzné a trvale usazené osoby v USA.

Po Trumpovi podle analytiků zklamala investory Evropská centrální banka. "Ta se neuchýlila k dalšímu snížení úrokové sazby. Místo toho jen navýšila objem odkupu aktiv, zjednodušila bankám přístup ke kapitálu a dále uvolnila podmínky pro úvěrování firem. Investoři ale čekali více, takže po oznámení záměru ECB došlo k dalšímu dnešnímu kolu silného výprodeje rizikovějších aktiv," vysvětlil Kovanda.

Také akcie na pražské burze od čtvrtečního rána pokračují v propadu. Po zahájení obchodování ztrácel index PX přes pět procent. Jeho hodnota klesla až na 838,55 bodu, což je nejméně od července 2016. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Pražská burza tak následuje Evropu, kde ve čtvrtek akcie rovněž prudce oslabují kvůli zákazu cestování z Evropy do USA. 

Pražská burza po hodině obchodování propad zmírnila na čtyři procenta. Nejvýrazněji ztrácejí hodnotu akcie nápojářské Kofoly, které oslabují o více než sedm procent. Téměř pětiprocentní propad je patrný u akcií elektrárenské společnosti ČEZ, akcie se obchodují už za méně než 400 korun. Více než čtyři procenta odepisují cenné papíry Erste Group Bank, Komerční banky či provozovatele horských středisek TMR. Přes tři procenta ztrácí pojišťovna VIG a Moneta Money Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy