Útok na bulharské banky. Poplašné zprávy vyšetřují úřady

ČTK ČTK
27. 6. 2014 15:23
Pod nápor výběrů vkladů se nyní dostala třetí největší bulharská banka. Podle centrální banky jde o pokus o destabilizaci země.
Pobočka bulharské First Investment Bank, 27. června 2014, Sofie
Pobočka bulharské First Investment Bank, 27. června 2014, Sofie | Foto: Aktuálně.cz

Sofia - Bulharsko čelí pokusům o destabilizaci země, mohou za ně útoky na bankovní systém. Oznámila to v pátek tamní centrální banka poté, co se pod nápor výběrů vkladů dostala třetí největší bulharská banka First Investment Bank.

Ministr vnitra Cvetlin Jovčev uvedl, že úřady již od čtvrtka vyšetřují šíření poplašných zpráv o bankovním sektoru. "V posledních dnech se objevila snaha destabilizovat stát prostřednictvím organizovaného útoku na bulharské banky," uvedla centrální banka a za hlavní cíl útoků označila First Investment Bank.

Tato banka poté oznámila, že v pátek odpoledne kvůli "zločinnému organizovanému útoku" uzavírá do pondělka všechny své pobočky. Klienti banky během několika hodin vybrali ze svých účtů kolem 800 milionů leva (11,2 miliardy korun).

Pro záchranu uděláme vše

Centrální banka vyzvala všechny státní instituce ke spolupráci při ochraně finanční stability země a k právním krokům proti rozšiřování nepravdivých zpráv o zdraví bankovního sektoru. Přislíbila, že využije všech svých prostředků k ochraně úspor obyvatelstva.

"Byl tu útok prostřednictvím internetu a mobilních telefonů," uvedl Jovčev podle agentury Reuters. "Cílem bylo rozšířit zvěsti, které by určitou banku destabilizovaly," dodal.

Akcie bulharských bank na zprávy reagovaly dalším poklesem. Minulý týden znepokojily Bulhary zprávy o problémech ve čtvrté největší bulharské bance Corporate Commercial Bank (CCB). Ty vedly k rozsáhlému vybírání vkladů, což přimělo centrální banku, aby nad CCB převzala kontrolu a zastavila její aktivity.

Země potřebuje pomoc MMF

Šéf nejsilnější opoziční strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) a bývalý premiér Bojko Borisovprohlásil, že země nutně potřebuje pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF).

"Okamžitě by se měl povolat MMF. Je to jediná možnost. Příští rozpočet by měl připravit fond," řekl Borisov novinářům v parlamentu. Pozvání MMF by podle něj uklidnilo situaci v zemi.

Lídři bulharských stran se dnes dohodli, že 5. října se budou konat předčasné volby. Podle Borisova by současná vláda měla zůstat do konce července, aby zahájila jednání s MMF.

 

Právě se děje

Další zprávy