Bulhaři mírní světovou krizi s pšenicí. Sami budou jíst obilí pro zvířata

Rádio Svobodná Evropa Video Rádio Svobodná Evropa, Video
14. 7. 2022 15:00
Celosvětový nedostatek obilí kvůli ruské invazi na Ukrajinu může zmírnit jedna země. Očekává se, že Bulharsko vyveze více než 75 % své roční sklizně pšenice poté, co zrušilo plány na posílení domácích zásob obilí.
Bulhaři mírní světovou krizi s pšenicí. Sami budou jíst obilí pro zvířata. | Video: Rádio Svobodná Evropa

Většina vysoce kvalitní pšenice z této země půjde na světové trhy, aby pomohla zmírnit nedostatek způsobený pokračující ruskou invazí na Ukrajinu. Navíc na nárůstu cen pšenice vydělají místní zemědělci a obchodníci. To však také znamená, že bulharský chléb se bude nadále vyrábět z méně kvalitního obilí, které se obvykle používá jako krmivo pro zvířata.

"Devadesát procent této pšenice je krmivo pro zvířata, pouze sedm až 10 procent toho nejkvalitnějšího zrna je na chleba. Bulhaři jsou však zvyklí jíst chléb z krmné pšenice, takže to není problém. Kvalitní pšenice na chléb se vyváží do Řecka a dalších zemí," tvrdí zemědělec Pavel Stojmenov z vesnice Brest, která leží v úrodné oblasti Pleven u Dunaje.

Z obilí používaného jako krmivo pro zvířata se stávají výrobky pro Bulhary. "Většina mlýnů prostě nepracuje s kvalitním obilím. Mele se nekvalitní zrno a používají se přísady. Je pravda, že vysoce kvalitní pšenice se prodává do zahraničí," přiznává obchodník s obilím Slavčo Gurgulejev.

 

Právě se děje

Další zprávy