Budvar trápí nedostatek zaměstnanců. Meziročně prodal o čtyři procenta méně piva

ČTK ČTK
24. 5. 2018 9:28
Budvar podle mluvčího během loňského roku nedokázal uspokojovat objednávky v plné výši. Pokles prodeje v tuzemsku se týkal výčepních piv.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Zikmund

České Budějovice - Budějovický Budvar loni prodal 1,547 milionu hektolitrů piva, meziročně klesl výstav o čtyři procenta, a to navzdory vyššímu exportu. Pivovar vyvezl rekordní objem piva.

Do 76 zemí exportoval více než 990 000 hektolitrů piva, meziročně o 1,5 procenta více. Mluvčí Budvaru Petr Samec uvedl, že pokles výstavu způsobily omezené kapacity výrobního podniku, přetížené linky a nedostatek zaměstnanců.

Pivovar se loni zaměřil více na prodej ležáku, zvýšil ho o dvě procenta, a vystavil tak nejvíce světlého ležáku v historii.

Budvar podle mluvčího během loňského roku nedokázal uspokojovat objednávky v plné výši. Pokles prodeje v tuzemsku se týkal výčepních piv.

"S ohledem na nedostatek výrobních kapacit jsme loni snížení prodeje v tuzemsku plánovali a očekávali. Zároveň jsme se i v tuzemsku zaměřili na prodej piv s vyšší přidanou hodnotou, tedy ležáků. Na rozšíření výroby usilovně pracujeme - již dva roky je areál pivovaru velkým staveništěm," řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Rekordním vývozem pivovar podle Samce potvrdil pozici druhého největšího vývozce českého piva s podílem 21,5 procenta na celkovém českém exportu. "Klíčovým druhem vyváženého piva byl světlý ležák Budweiser Budvar, jehož export vzrostl objemově o 2,6 procenta," řekl Samec.

Podíl ležáku na celkové výrobě pivovaru se zvýšil na téměř 70 procent produkce, jeho prodej vzrostl jak v Česku, tak v zahraničí. Ležák patří do kategorie dražších piv, na které se chce Dvořák dlouhodobě zaměřit.

Pro Budvar, kde pracuje 670 lidí, jsou nyní prioritou investice do rozvoje výroby a logistiky. Od letošního dubna je ve zkušebním provozu nové logistické centrum za 750 milionů korun, staví se nový ležácký sklep.

V březnu zprovoznil Budvar modernizovanou linku na stáčení piva do plechovek, investoval 40 milionů. Kapacita stoupla o 55 procent ze 16 000 na 25 000 plechovek za hodinu. Letos začnou i stavby nové stáčírny lahví a výrobních kapacit pro hlavní kvašení.

Posledním rozšířením bude nová varna. Jde o součást rozvojového plánu, který začal v roce 2016, do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy. Poté stoupne roční výstav o čtvrtinu na dva miliony hektolitrů. Pak chce Budvar modernizovat starší provozy, investovat do automatizace, zvažuje i novou linku na plechovky.

Tržby a zisk za loňský rok zatím pivovar nezveřejnil. Dvořák před měsícem řekl, že "kvůli investicím nám dramaticky najedou odpisy, opticky nebudou možná naše zisky vypadat tak, jak vypadaly historicky, ale cash flow bude v pořádku". V roce 2016 měl Budvar rekordní tržby 2,54 miliardy korun a hrubý zisk 337,3 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy