Budvar je na limitu. Loni uvařil nejvíc piva, zisk mu klesl

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 7. 2015 10:46
Při rekordním výstavu se pivovar dostal na hranu svých kapacit. Státní firma už plánuje rozšíření výroby.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Zisk Budějovického Budvaru loni meziročně klesl o 18,44 milionu korun na 307,399 milionu. Při rekordním výstavu 1,458 milionu hektolitrů piva, který vzrostl o 2,5 procenta, se pivovar dostal na hranu svých kapacit.

Rekordní export se zvýšil o 6,5 procenta. Jeho podíl na celkovém prodeji představoval 56 procent. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

"Výstav piva dosáhl limitních možností výrobních a logistických kapacit podniku, což urychlilo projektování a přípravy na budování nových kapacit výroby a logistiky," uvádí ve zprávě ředitel státního podniku Jiří Boček.

Výkony podniku loni stouply na rekordních 2,34 miliardy korun, což bylo meziročně o zhruba 6,5 procenta víc. Nárůst byl dán vedle zvýšení prodeje také slabší českou měnou pod vlivem intervencí České národní banky v listopadu 2013.

Celková bilanční suma pivovaru loni klesla na 4,98 miliardy korun z 5,56 miliardy o rok dřív. Za poklesem je odvod 800 milionů do Fondu zakladatele a následně do státního rozpočtu.

Budvar nově v Keni

Počet exportních zemí Budvaru se v loňském roce zvýšil o pět na celkem sedmdesát. Pivovar začal nově vyvážet například do Keni nebo Thajska. Ještě v roce 1991 přitom pivo dodával pouze do 18 států.

I v průběhu roku 2014 vedl Budvar soudní spory s největší pivovarnickou skupinou světa Anheuser-Busch InBev o ochrannou známku Budweiser Budvar. Český podnik vyhrál soudní spor v Portugalsku a po 21 let trvajícím sporu také v Norsku. Od AB InBev podnik vymohl úhradu soudních výloh v Itálii a Anglii.

Budvar si letos připomíná 120. výročí od svého založení. Ustavující valná hromada Českého akciového pivovaru, jehož je národní podnik Budvar právním nástupcem, se sešla 15. dubna 1895 a první várku piva uvařil první sládek 7. října. Celkovým objemem výstavu teď Budvar zaujímá čtvrté místo mezi pivovary a pivovarnickými podniky v Česku. Zaměstnává 660 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy