Stát pomůže s provozem, či mzdami. O obojí žádat nesmíme, stěžují si živnostníci

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
1. 12. 2020 14:04
Živnostníci si stěžují na nesmyslné omezení při čerpání finanční pomoci od státu. Každý, kdo požádal o pomoc z programu Antivirus, aby mohl vyplatit mzdu svému zaměstnanci, už nesmí žádat o kompenzační bonus pro sebe. Ministerstvo financí na nátlak opozice slíbilo, že legislativu změní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock.com, Aktuálně.cz

Paní Jitka má obchod v Českém Krumlově, zaměstnává jednu prodavačku. Kvůli nařízení vlády musela v říjnu obchod znovu uzavřít. Prodavačku si ale chtěla udržet - není jednoduché najít v dnešní době šikovnou zaměstnankyni, jak říká.

"Požádala jsem tedy o pomoc z programu Antivirus A, abych jí mohla vyplatit alespoň 80 procent mzdy. A doufala jsem, že já pak budu moci požádat o kompenzační bonus ve výši 500 korun na den, abych si mohla zaplatit zdravotní, sociální pojištění, zálohy na energie obchodu. Ale zjistila jsem, že není možný souběh obou pomocí," říká živnostnice, která omezení nechápe.

"Vždyť se přece nejedná o souběh dvou stejných podpor, jak tvrdí vláda. Jedna podpora směřuje na zaměstnance, tedy na podporu a ochranu zaměstnanosti, a bonus je jen pro OSVČ," dodává žena a ptá se, jaká je to spravedlnost, když živnostník bez zaměstnanců na podporu nárok má a živnostník se zaměstnancem nárok na podporu nemá.

Nařízení, které v současné době skutečně neumožňuje souběh obou podpor, kritizovali nejenom živnostníci, ale také Asociace malých a středních podnikatelů, podle níž zaměstnává řada OSVČ jednoho až čtyři pracovníky. Přidala se k nim i část opozičních poslanců, podle nichž vybírat mezi finanční situací své a rodiny na jedné straně a svých zaměstnanců na straně druhé je necitelné.

Opozice proto poslala do poslanecké sněmovny dvě předlohy. Jednu podali poslanci SPD, druhou skupina zákonodárců KDU-ČSL, TOP 09, STAN, ODS a Pirátů. Rozpočtové dopady odhadli předkladatelé obou novel na zhruba 300 milionů korun z veřejných rozpočtů.

Změnu přinese daňový balíček

Ministerstvo financí v pátek na sociální síti Twitter oznámilo, že hodlá zákon upravit. A to tak, aby souběžné čerpání bylo možné také zpětně pro již skončená podzimní bonusová období. 

Na dotaz on-line deníku Aktuálně.cz, kdy budou moci podnikatelé využívající program Antivirus žádat i o kompenzační bonus, ministerstvo uvádí: "Předpokládáme řešení senátním pozměňovacím návrhem k daňovému balíčku, které u OSVČ připustí souběh kompenzačního bonusu a příspěvku z programu Antivirus v daný kalendářní den."

Žádat prý bude umožněno nejdéle dva měsíce od účinnosti návrhu. "Fakticky však finanční správa kompenzační bonus OSVČ čerpajícím současně příspěvek z Antiviru vyplatí dříve, neboť by případný nepovolený souběh obou podpor kontrolovala teprve zpětně po vyplacení bonusu," doplňuje ministerstvo financí.

Nárok na kompenzační bonus vzniká každé OSVČ, společníkovi s. r. o. nebo dohodáři, jejichž činnost vláda svým nařízením omezila či zcela zakázala nebo jejichž činnost byla na tyto zakázané činnosti přímo navázána. Žádosti je možné podávat na finanční správu od 16. listopadu. Ta jich zatím obdržela přes sto tisíc a vyplatila 732 milionu korun. 

Programy Antivirus jsou dva. V prvním stát proplácí celou mzdu s odvody do 50 000 korun v provozech, které vláda nařídila zavřít. Hradí také 80 procent náhrady pro pracovníky v karanténě do 39 000 korun superhrubé mzdy.

V druhém mohou firmy získat příspěvek, který dorovnává 60 procent náhrady do 29 000 korun superhrubé mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

 

Právě se děje

Další zprávy