Brusel vyšetřuje státní podporu, kterou chystá Česko pro digitální televizní vysílání

ČTK ČTK
3. 6. 2022 12:32
Evropská komise zahájila hloubkové šetření státní podpory, kterou Česko hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání, mimo jiné i České televizi. Šetření má posoudit, zda je pomoc v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu, uvedla komise v pátečním sdělení. Zahájením šetření se nepředjímá jeho výsledek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Komise má na základě svého předběžného posouzení pochybnosti o tom, zda je opatření v souladu s pravidly Evropské unie. Z tohoto důvodu se rozhodla zahájit hloubkové šetření a bude nyní dál zkoumat, zda jsou její obavy opodstatněné. Při hloubkovém šetření mají všechny zainteresované strany možnost předložit připomínky.

Příjemci opatření by byli čeští provozovatelé veřejnoprávního vysílání, a to Česká televize a dva soukromí provozovatelé digitálního televizního vysílání, České radiokomunikace a Digital Broadcasting.

Loni v červenci Česko sdělilo Evropské komisi záměr kompenzovat provozovatelům digitálního televizního vysílání náklady na souběžné vysílání. Cílem opatření s rozpočtem zhruba 473 milionů korun je zajistit, aby provozovatelé digitálního televizního vysílání uvolnili pásmo 700 megahertzů ze služeb pozemního vysílání. Opatření má pokrýt výdaje na modernizaci infrastruktury a provoz modernizovaných sítí souběžně s původními po dobu souběžného vysílání.

"V této fázi má komise na základě svého předběžného posouzení pochybnosti o tom, zda je opatření v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu," uvádí se ve sdělení Evropská komise. Proto komise přistoupila k hloubkovému šetření.

Evropská komise se při vyšetřování zaměří hlavně na čtyři body. Jejím cílem je určit, zda opatření motivuje provozovatele digitálního televizního vysílání k tomu, aby vynaložili náklady na modernizaci sítí a souběžného vysílání televizních programů, a zda přináší podstatné zlepšení, které by trh sám o sobě bez veřejné podpory nezajistil.

Bude také zjišťovat, zda je pomoc nejvhodnějším nástrojem k zajištění hladkého uvolnění pásma 700 megahertzů a obsahuje dostatečné záruky k zajištění toho, aby byla výše podpory omezena na nezbytné minimum.

 

Právě se děje

Další zprávy