Volání a data v Česku stále patří k nejdražším v Evropě, ukazuje nové porovnání

Filip Sýkora
2. 4. 2018 10:06
Studie Evropské komise srovnává ceny od mobilních operátorů napříč státy unijní osmadvacítky. Ze srovnání přitom vychází Česko jako jeden z nejdražších států v EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Ceny za telefonování a mobilní data v Česku patří i nadále k nejvyšším v Evropské unii. Ukazuje to nová studie Evropské komise. Porovnává ceny od mobilních operátorů z 28 členských zemí a několika dalších států, jako jsou Norsko, Japonsko či USA.

Nejlepší nabídky v Česku jsou podle ní až o polovinu dražší než v průměru Evropské unie. To je třeba případ balíčku obsahujícího 2 GB dat a 900 standardních hovorů měsíčně.

Spotřebitele vyjdou data a volání nejlevněji mimo jiné v sousedním Rakousku a Polsku, ale také ve Francii či pobaltských státech. Výsledky nejsou závislé na počtu obyvatel daného státu, levnější země přitom najdeme v různých koutech unie.

Mezi nejdražší státy pro uživatele mobilů řadí Evropská komise vedle ČR ještě Maďarsko, Řecko a Kypr.

Porovnání zohledňuje kupní sílu

Studie porovnání jednak samotné datové balíčky, jednak ceny volání a dat v jednom tarifu. Přepočet cen do společné evropské měny vychází z předpokladu parity kupní síly - snaží se tedy zohlednit reálnou výši kupní síly v daných zemích.

V každém státě byli do průzkumu zahrnuti dva až tři největší operátoři a do srovnání se vždy dostala ta nejnižší nabídka v daném státě.

Za každý stát bere studie vždy v potaz nejvýhodnější cenu od největších operátorů pro daný typ služby (určité množství dat a hovorů). Nejde tedy o průměrnou, ale nejvýhodnější nabídku v dané kategorii. Lze však předpokládat, že právě po ní spořivý uživatel nejčastěji sáhne.

Sběr dat probíhal v roce 2017 na základě informací, které poskytovatelé uváděli na svých webech. Studii vydalo generální ředitelství Evropské komise zodpovědné za technologie letos v březnu.

Neodráží to realitu, brání se operátoři

Tuzemští operátoři však závěry studie opět odmítají. "Nesouhlasíme s tím, že studie věrně popisuje situaci," říká mluvčí společnosti T-mobile Martina Kemrová. "Studie vychází z ceníkových cen, které byly aktuální před řadou měsíců," vysvětluje.

"Vychází z téměř rok starých dat," dodává mluvčí O2 Lucie Jungmannová. Firma od té doby prý představila nové tarify, které se logicky do srovnání nedostaly.

"Studie navíc nebere v potaz, že významná část českých zákazníků využívá neveřejné a firemní nabídky," podotýká Jungmannová.

Materiál Evropské komise nicméně dokumentuje pád cen napříč jednotlivými státy mezi lety 2016 a 2017. Lze se tak důvodně domnívat, že snižování cen pokračovalo od vzniku studie nejen v tuzemsku, ale i srovnávaných státech. K podobnému výsledku dospělo i podzimní porovnání, které připravila spotřebitelská organizace Telefonující.cz.

Mluvčí společnosti Vodafone Veronika Exnerová poukazuje na to, že konkurenční operátoři sdílejí síť - což pak podle ní negativně dopadá na spotřebitele. "Vodafone dlouhodobě upozorňuje na hlavní soutěžní problém na českém mobilním trhu, a to sdílení sítí mezi O2 a T-Mobilem, které mají společný podíl na trhu ve výši 73 procent," tvrdí Exnerová.

Vysoké ceny dat a volání jsou v Česku dlouhodobým tématem. Jednou z příčin je i fakt, že od vstupu posledního plnohodnotného operátora před více než patnácti lety se trh ustálil na třech dominantních hráčích. Ke vstupu čtvrtého mobilního operátora nikdy nedošlo.

 

Právě se děje

Další zprávy