Brusel podezírá BMW, Daimler a VW z omezení konkurence. Kvůli dohodě o čištění emisí

ČTK ČTK
5. 4. 2019 13:58
Evropská komise podezírá německé automobilky BMW, Daimler a Volkswagen, že uzavřely tajnou dohodu, která měla v letech 2006 až 2014 omezit konkurenci při vývoji technologií pro čištění emisí u naftových a benzinových osobních aut. Mohly se tak dopustit porušení antimonopolních pravidel EU, uvedla dnes EK.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Volkswagen

Komise zatím firmám zaslala prohlášení o námitkách, které je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznámí své podezření, k němuž se mají vyjádřit. Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent jejich celkového ročního obratu.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová uvedla, že firmy mohou spolupracovat mnoha způsoby, aby zlepšily kvalitu svých produktů. Pravidla hospodářské soutěže jim však neumožňují, aby se dohodly na pravém opaku, tedy nezlepšovat své produkty, nekonkurovat si v kvalitě. "Máme obavy, že to se stalo v tomto případě a že Daimler, VW a BMW mohly porušit antimonopolní pravidla EU. V důsledku toho mohla být evropským spotřebitelů upřena možnost koupit si auta s nejlepší dostupnou technologií," uvedla Vestagerová v prohlášení. Automobilky nyní mají příležitost na tento nález odpovědět.

V případě Volkswagenu se podezření týká jeho hlavní značky VW a luxusních značek Audi a Porsche. EK v říjnu 2017 učinila v souvislosti s podezřením na možnou tajnou dohodu razie v kancelářích automobilek BMW, Daimler, Volkswagen a Audi v Německu. Hlubší vyšetřování pak zahájila v září 2018.

irl lcm

 

Právě se děje

Další zprávy