Krach Řecka se přiblížil. Brusel s ním přerušil jednání

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 14. 6. 2015 20:35
Návrhy, s nimiž řečtí vyjednávači přišli na víkendová setkání se zástupci mezinárodních věřitelů, jsou nedostatečné. Definitivně rozhodnout mají ministři financí.
Mračna nad Řeckem.
Mračna nad Řeckem. | Foto: Reuters

Brusel - Návrhy, s nimiž řečtí vyjednávači přišli na víkendová setkání se zástupci mezinárodních věřitelů v Bruselu, jsou nedostatečné. Poslední pokus o dohodu tak zkrachoval.

Konečné rozhodnutí o uvolnění dalších peněz zadluženému Řecku teď bude na ministrech financí zemí platících eurem. Sejdou se ve čtvrtek v Lucemburku.

Krach jednání oznámila v neděli večer Evropská komise. Právě Brusel byl přitom k Řekům při dosavadních jednáních nejvstřícnější.

Proto měl pomoci dojednat kompromis. Hlavně mezi Aténami a jejich největším kritikem - Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

O tom, že MMF není s řeckými plány spokojen a navrhovaný kompromis nepřijal, informoval už v neděli ráno německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Odvolával se na zdroj z řad vyjednávačů MMF.

"Jednání neuspěla"

"Předseda (Komise Jean-Claude) Juncker učinil tento víkend, v úzké součinnosti s experty Komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), poslední pokus nalézt s (řeckým) premiérem Alexisem Tsiprasem řešení, které by umožnilo pozitivní zhodnocení (řeckého plánu) na zasedání euroskupiny ve čtvrtek 18. června," uvedl Brusel podle agentury Reuters.

"Určitý pokrok sice nastal, jednání ale neuspěla, protože přetrvává značný rozdíl mezi řeckými plány a společnými požadavky Komise, ECB a MMF," dodal. "Řecké návrhy navíc zůstávají neúplné. Vzhledem k tomu se další diskuse uskuteční na zasedání euroskupiny."

Komise upřesnila, že v otázce veřejných financí má rozdíl mezi postoji obou stran rozsah půl až jedno procento hrubého domácího produktu. To odpovídá až dvěma miliardám eur (55 miliard Kč) ročně.

Řecko: Návrhy jsou dostatečné

Zástupce řecké vlády krátce před oznámením řekl, že řecký tým předložil dodatečné návrhy, které plně pokrývají otázku celkových deficitů a primárních přebytků veřejných financí. "Otevírají cestu ke konečné dohodě, pokrývající všechny tři pilíře - fiskální politiku, financování a ekonomický růst," uvedl.

Zároveň ale dal najevo, že Atény nikdy nepřijmou klíčové požadavky věřitelů na snižování důchodů a mezd a na zvýšení daně z přidané hodnoty na dodávky elektrické energie.

Řecká delegace jednala o víkendu v Bruselu ve snaze dohodnout se na opatřeních, která musí Atény přijmout, aby získaly zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z prodlouženého záchranného programu. Bez získání těchto peněz do konce června Řecku hrozí, že nebude schopno uhradit MMF splatný dluh v částce 1,6 miliardy eur.

Napětí mezi Řeckem a věřiteli prudce vzrostlo poté, co delegace MMF ve čtvrtek kvůli neshodám opustila jednání s Řeky v Bruselu, zástupci Komise se však zasadili o další jednání. Německý vicekancléř Sigmar Gabriel ale v komentáři pro nejčtenější německý list Bild napsal, že Evropě dochází s Řeckem trpělivost a že nad zadluženou zemí se už rýsuje "stín odchodu z eurozóny".

 

Právě se děje

Další zprávy