Uber v Brně musí skončit, nebo se změnit. Podle soudu firma porušuje zákon

Jan Prokeš ČTK Jan Prokeš, ČTK
Aktualizováno 18. 4. 2017 11:33
Brněnský krajský soud zakázal alternativní taxislužbu Uber. Přiklonil se tak na stranu taxikářů, podle kterých je podnikání Uberu nelegální. Společnost je již nyní zakázána ve více než 40 městech po celém světě, Prahy se ale současný verdikt netýká.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Alternativní taxislužba Uber během několika dnů skončí v Brně. Tamní krajský soud zakázal firmě předběžným opatřením provozovat ve městě taxislužbu za podmínek, za jakých ji nyní nabízí. Podle soudu porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje.

"Toto rozhodnutí vítáme, protože vnáší jasné stanovisko soudní moci do toho, jestli zde Uber podniká v souladu se zákonem nebo ne," prohlásil náměstek brněnského primátora Matěj Hollan. Mluvčí firmy Miroslava Jozová agentuře ČTK řekla pouze to, že se firma odvolá.

Uber podle soudu nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr. Uber tyto podmínky musí začít dodržovat ve chvíli, kdy verdikt bude přeložen do holandštiny a doručen vedení společnosti.

Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení. Uber může podat odvolání, které však nebude mít odkladný účinek.

Brněnští radní již v únoru prohlásili, že zvažují podat na Uber žalobu. "Podle všech indicií se jeví, že Uber v Brně podniká nelegálně, a to já určitě podporovat nebudu," prohlásil tehdy primátor Petr Vokřál. Vedení města tak dalo za pravdu místním taxikářům, podle kterých společnost porušuje zákon.

Taxikářům vadí zejména to, že řidiči Uberu nemusí na rozdíl od nich mít k podnikání licenci. Uber naopak dlouhodobě tvrdí, že jeho podnikání je v souladu se směrnicí Evropské unie. Navíc se nepovažují za taxislužbu, ale za spolujízdu.

Americká alternativní taxislužba v Brně působí teprve od konce letošního ledna. Přes dva roky působí firma také v Praze, kde se rovněž dostala do řady konfliktů. V březnu se pražská primátorka Adriana Krnáčová spojila s brněnskými radními a společně vyzvali ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu, aby kvůli Uberu změnila silniční zákon.

Rozhodnutí brněnského soudu má ale působnost pouze pro Brno. V Praze taxikáři s návrhem na předběžné opatření neuspěli, protože ho podali s více než roční prodlevou od začátku poskytování služby. Nyní běží standardní soudní proces, který rozhodne o dalším působení Uberu jak v Praze, tak v Brně.

Uber, který působí ve více než 570 městech po celém světě, vede přes 70 nejrůznějších sporů. Zakázán byl ve 41 městech. Naposledy alternativní taxislužba skončila v Římě nebo dánské Kodani.

 

Právě se děje

Další zprávy