Brno, nebo Ostrava? Investici HTC dojedná Bruce Lee

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
16. 2. 2015 20:35
Evropské servisní středisko jednoho z největších výrobců mobilních telefonů může vyrůst v Brně, Ostravě nebo Olomouci. Poslanci chtějí Tchajwancům pomoci s uznáváním řidičských průkazů.
HTC One
HTC One | Foto: HTC

Praha – Servisní středisko tchaj-wanské společnosti HTC, jednoho z největších výrobců mobilních telefonů, může vyrůst v Brně, Ostravě nebo Olomouci. „Představitelé HTC procestovali celou Českou republiku a rozhodli se pro Moravu. Nejpravděpodobnějšími lokalitami jsou tyto tři,“ říká poslanec Petr Gazdík, který začátkem února vedl cestu sněmovní delegace na Tchaj-wan.

Bližší detaily investičního záměru společnosti HTC by měl představit její viceprezident Bruce Lee, který má do Česka přijet v příštím týdnu. „Opravna“ telefonů pro celou Evropu má na Moravě zaměstnat zhruba 1200 lidí.

Podle poslance Marka Bendy, který se účastnil jednání na Tchaj-wanu, chce firma jen v prvním roce v Česku proinvestovat 50 milionů dolarů, tedy přes miliardu korun.

Povolme tchajwanské řidičáky

Podle Petra Gazdíka je potřeba investorovi připravit vhodné podmínky. „Česko je nyní před podpisem smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Tchaj-wanem,“ říká.

Vyřešit by se podle něj měla také platnost tchajwanských řidičských průkazů. České předpisy je totiž zatím neuznávají. Změnu chce Gazdík navrhnout společně s poslancem Zbyňkem Stanjurou.

"Automaticky jsou akceptovány pouze řidičské průkazy členských zemí EU. Na náš řidičský průkaz nemůžete jezdit ani třeba v USA," připomíná mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Resosrt se přesto možností uznávat tchajwanské řidičské průkazy na území ČR zabývá. "Řešením by mohla být například dvoustranná dohoda," dodává.

Náhrada za Amazon?

„Pro Brno by firma HTC mohla být náhradou za Amazon. Podle mě dokonce sofistikovanější,“ myslí si Gazdík. Internetový gigant ještě loni jednal s představiteli města o výstavbě distribučního centra za 2,7 miliardy korun, ale radní záměr Amazonu několikrát neschválili. Shodli se až po dlouhých jednáních, kdy už ale Amazon přestal mít o stavbu logistického areálu v průmyslové zóně Černovická terasa zájem.

„Vznik nových pracovních míst rozhodně podporujeme a i z tohoto důvodu by příchod takového investora byl významný,“ říká k možnému centru HTC brněnský primátor Petr Vokřál. Oficiální nabídku od HTC zatím magistrát neobdržel. Pokud se tak stane, nabídne podle Vokřála právě černovickou zónu, kde už působí například výrobce notebooků Acer, japonský výrobce klimatizací Daikin nebo německý producent hydraulických zařízení Bosch Rexroth.

Nabídku podáme sami

O investici HTC chtějí bojovat i další dvě města, jež Gazdík zmínil jako pravděpodobné lokality.

„Chystáme se investora oslovit s nabídkou volných prostor ve Vědecko-technologickém parku s blízkostí superpočítačového centra IT4 Innovations,“ říká mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Společně s městem chce vhodný prostor pro servisní středisko HTC nabídnout i Moravskoslezský kraj. Podle hejtmana Miroslava Nováka je ideální umístit servisní středisko ve Vědecko-technologickém parku Ostrava, kraj ale může případně nabídnout i další lokality v připravených průmyslových zónách, například v Mošnově.

V Olomouci si v tomto smyslu příliš nevěří. "Lze předpokládat, že prioritně budou mít přednost průmyslové zóny dotované agenturou CzechInvest, což se Olomouce momentálně netýká," říká mluvčí tamního magistrátu Radka Štědrá. Ve městě by přicházel v úvahu jen tamní Technologický park, patřící soukromé společnosti Gemo.

Největší je Foxconn

Zatím největším tchajwanským investorem v Česku je výrobce počítačů Foxconn. Závody v Pardubicích a Kutné Hoře a obchodní centrum v Praze zaměstnávají celkem pět tisíc lidí.

V průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové otevřel v roce 2005 závod také výrobce počítačů a elektroniky Asustek Computer, známý spíše pod jménem Asus. Předloni ale firma, která v té době zaměstnávala přes 800 lidí, oznámila propouštění, ukončení výroby set-top-boxů a LCD televizí a změnu orientace na servis.

 

Právě se děje

Další zprávy