Brněnští zastupitelé schválili koupi 61 procent akcií veletržní společnosti

Jolana Rumanová
Aktualizováno 20. 11. 2015 11:34
Zastupitelstvo schválilo nákup až napodruhé, pro bylo 31 zastupitelů, zdrželo se 20 zastupitelů opozice. Město se po dokončení obchodu stane většinovým vlastníkem společnosti s pětadevadesáti procenty akcií. Obchod hodlá Brno zaplatit z rozpočtu. Druhou částí ceny je podřízená půjčka 370 milionů korun, kterou musí splatit Veletrhy německému vlastníkovi. Společnost ji refinancuje a bude splácet samostatně.
Veletrhy Brno.
Veletrhy Brno. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Brněnští zastupitelé v pátek dopoledne na mimořádné schůzi odhlasovali koupi většinového podílu ve společnosti Veletrhy Brno (BVV), která ovládá funkcionalistický veletržní areál v Pisárkách.

Podle stávajících podmínek by za 61procentní podíl mělo město zaplatit německému vlastníkovi Messe Düsseldorf 8,3 milionu eur, tedy zhruba 225 milionů korun. Primátor Brna Petr Vokřál neočekává, že by se cena měla změnit. Zastupitelstvo schválilo nákup až napodruhé, pro bylo 31 zastupitelů, zdrželo se 20 zastupitelů opozice.

Město se po dokončení obchodu stane většinovým vlastníkem společnosti s pětadevadesáti procenty akcií. Obchod hodlá Brno zaplatit z rozpočtu. Druhou částí ceny je podřízená půjčka 370 milionů korun, kterou musí splatit Veletrhy německému vlastníkovi. Společnost ji refinancuje a bude splácet samostatně.

"Na prosincovém jednání by měli zastupitelé schválit konkrétní podobu kupních smluv," řekl brněnský primátor Petr Vokřál s tím, že počítá s dokončením transakce do konce roku.

Poprvé o schválení nákupu mělo zastupitelstvo hlasovat před týdnem, ale někteří zástupci opozice s podmínkami nesouhlasili a požadovali více informací. Hlasování tak odsunuli na pátek. I přesto, že primátor spolu s ředitelem BVV Jiřím Kulišem uspořádali v pondělí pro politiky informační schůzku, se na pátečním mimořádném zastupitelstvu z opozice ozývaly nesouhlasné hlasy.

Nejasný osud areálu?

Nejhlasitějším kritikem nákupu byl šéf brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer, kterého pálí otázka dalšího využití areálu. "Rozhodli jsme se, že koupíme Veletrhy a nevíme, co s tím budeme dělat," řekl.

Podle primátora Vokřála se záměr k využití areálu zpracovává. "Primární úloha BVV je vytvářet hodnoty v rámci svého vlastního fungování," uvedl. V dřívějších prohlášeních hovořil také o otevření areálu lidem, stavbě nové tramvajové smyčky nebo rozšíření prostoru hasičům.

Zastupitel Libor Šťástka (ODS) je zase přesvědčen, že bylo možné vyjednat lepší cenu, což primátor odmítl.

Někteří sociální demokraté preferovali koupi pouze 17procentního podílu, čímž by se Brno stalo většinovým vlastníkem BVV. Nákup 61 procent akcií Veletrhů si přitom brněnští zastupitelé schválili už jednou, v prosinci 2012. Podle primátora by koupě menšího podílu navíc znamenala, že by město ve firmě mělo partnera, který už do ní nechce investovat. "Messe Düsseldorf od roku 2013 nedalo do Veletrhů jediné euro," připomněl Vokřál.

Na mimořádné schůzi zastupitelé také uvedli, že brněnská koalice je po krizi definitivně zachráněna. Primátor potvrdil, že koalice bude pokračovat ve stejném složení stran. Ve funkci však skončil radní Tomáš Kratochvíl, kterého hnutí ANO vyloučilo ze svých řad. Náhradním kandidátem je podnikatel Pavel Staněk za ANO.

 

Právě se děje

Další zprávy