Britský řetězec Tesco se zotavuje, zvýšil provozní zisk o čtvrtinu

ČTK ČTK
11. 4. 2018 9:42
Pod vedením nového generálního ředitele se firma zaměřila na posílení cenové konkurenceschopnosti, změny v sortimentu a zlepšení zákaznických služeb i vztahů s dodavateli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Největší britská maloobchodní společnost Tesco v uplynulém finančním roce zvýšila provozní zisk o 28 procent na 1,64 miliardy liber (47,8 miliardy korun).

Výsledek překonal vnitropodnikovou prognózu, podle které měl celoroční zisk dosáhnout minimálně 1,575 miliardy liber. Tržby společnosti ve finančním roce, který skončil 24. února, vzrostly o více než dvě procenta na 51 miliard liber (1,5 bilionu korun).

Výsledky podle analytiků podtrhují proces zotavování firmy pod vedením generálního ředitele Daveho Lewise. Ten se postavil do čela Teska v září 2014 s úkolem dosáhnout obratu v hospodaření podniku, který se dostal pod tlak kvůli změně v nákupních zvyklostech zákazníků, konkurenci ze strany německých diskontních řetězců Aldi a Lidl a rozsáhlému účetnímu skandálu.

Lewisovi se podařilo Tesco stabilizovat a následně obnovit jeho růst. Zaměřil se na posílení cenové konkurenceschopnosti, změny v sortimentu a zlepšení zákaznických služeb i vztahů s dodavateli.

V České republice působí společnost Tesco od roku 1996. V současnosti zde provozuje kolem 200 obchodů.

 

Právě se děje

Další zprávy