Fúze roku se blíží. Britský úřad předběžně schválil převzetí Avastu firmou Norton

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 8. 2022 12:08
Britský antimonopolní úřad předběžně schválil koupi české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (208,6 miliardy korun). Konečné rozhodnutí úřad vydá 8. září, vyplývá z jeho středečního prohlášení. Avast by měl kvůli předběžnému návrhu na spojení zastavit obchodování se svými akciemi 9. září.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Avast

Antimonopolní úřad v Británii zahájil hlubší vyšetřování této transakce letos v březnu kvůli obavám, že by mohla poškodit hospodářskou soutěž a způsobit, že britští zákazníci budou mít při hledání bezpečnostního softwaru horší podmínky. Dohodu již schválily antimonopolní úřady ve Spojených státech, Španělsku a Německu, upozornila agentura Reuters.

Také britský úřad po podrobnější druhé fázi šetření dospěl k závěru, že dohoda nevyvolává obavy z narušení konkurence v Británii. Podle regulátora bude spojená firma čelit významné konkurenci od společnosti McAfee a dalších menších hráčů.

Avast by měl podle předběžného návrhu harmonogramu spojení s Nortonem zastavit obchodování se svými akciemi 9. září. Následně je má 12. září stáhnout z burzy a americký podnik vydá nové, vyplývá ze zprávy britského antimonopolního úřadu. Firmy se harmonogramem chtějí řídit, uvedla ve středu mluvčí Avastu Dominika Kalašová.

Akcie Avastu ve středu kolem 10:00 na pražské burze rostly o 38 procent a obchodovaly se kolem 200 korun na akci, řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Podle něj to souvisí se středečním prohlášením britského úřadu.

"Cesta k dokončení transakce je v tomto momentě volná. Rozhodnutí úřadu padlo o něco rychleji, než se očekávalo. Původní předpoklady hovořily o vydání stanoviska do konce letošního roku," dodal Pfeiler.

Norton a Avast se dohodly na převzetí loni v srpnu. Nová společnost má mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně, kde nyní sídlí Norton. Služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů.

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce.

Jeho produkty využívá přes 435 milionů lidí po celém světě, z velké části bezplatně. Firma uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků.

Norton měl v úterý tržní hodnotu kolem 14,4 miliardy dolarů  a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodal americkému výrobci čipů Broadcom. Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

 

Právě se děje

Další zprávy