Britský ministr financí chce po Brexitu snížit firmám daně. Aby neodešly do ciziny

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 7. 2016 14:00
Britský ministr financí George Osborne chce snížit daň z příjmu právnických osob na méně než 15 procent. Listu The Financial Times řekl, že by to podle něj mělo vyvážit šok, který vyvolalo rozhodnutí odejít z EU, a poskytnout investorům určité vyvážení této skutečnosti, které by je po referendu o vystoupení z EU přimělo zůstat v zemi.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Britský ministr financí George Osborne má v plánu snížit daň z příjmu právnických osob na méně než 15 procent. Řekl to v neděli ekonomickému listu Financial Times (FT). Tímto krokem chce zabránit odchodu investorů z Británie po nedávném referendu, v němž se voliči rozhodli pro vystoupení své země z Evropské unie.

Nyní platí firmy v Británii daň 20 procent.

Osborne už v březnu mluvil o snížení firemních daní na 17 procent, nyní se tedy vyslovil pro ještě razantnější daňovou úlevu. Mělo by to podle něj vyvážit šok z takzvaného Brexitu a dát investorům důvod, aby zvážili setrvání na britských ostrovech.

K termínu snížení daně se Osborne nevyjádřil. Pokud by záměr uskutečnil, měla by Británie nejnižší sazbu firemní daně ze všech velkých světových ekonomik, podotýká FT.

Tak prudké snížení daně z příjmu právnických osob by ale mohlo vyvolat nevoli ministrů financí ostatních zemí Evropské unie, kteří mají obavy ze soupeření o co nejnižší sazby. Pro srovnání, snížením firemní daně na méně než 15 procent by se Británie přiblížila Irsku, kde platí podniková daň ve výši 12,5 procenta.

Snížení daně z příjmu právnických osob by vzhledem k nedávným rozporům kolem daňových dohod dojednaných s velkými nadnárodními společnostmi mohlo rozhněvat i voliče.

Osborne před referendem hrozil, že v rámci krizového rozpočtu po případném vítězství Brexitu ve všelidovém hlasování bude nutné přistoupit ke zvýšení daní nebo k výdajovým škrtům. Nyní nasazuje opatrnější tón a čeká na oficiální prognózy, poznamenává FT. Případná nová opatření by mohl oznámit na podzim v rámci tradiční rozpočtové zprávy, kterou dvakrát do roka představuje v britském parlamentu.

Osborne minulý týden v jiném rozhovoru řekl, že britská ekonomika vykazuje po Brexitu známky šoku, a proto už netrvá na dosažení přebytkového rozpočtu do roku 2020. To byl dosud jeden ze středobodů jeho politického programu.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se podle agentury Reuters domnívá, že Británie se po odchodu z EU asi nebude snažit lákat mezinárodní investory tím, že se stane daňovým rájem.

Dopad Brexitu na konkurenceschopnost Británie by Londýn mohl přimět, aby v otázce daní postupoval ještě razantněji, sdělil v komentáři Pascal Saint-Amans z OECD. "Další krok v tomto směru by Británii změnil na ekonomiku typu daňového ráje," citovala Saint-Amanse agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy