Británie ukázala první mince s novým králem Karlem III. Podívejte se, jak vypadají

ČTK ČTK
30. 9. 2022 9:45
Britská mincovna Royal Mint představila první mince s portrétem nového panovníka, krále Karla III. Profil třiasedmdesátiletého krále se nejprve objeví na mincích v hodnotě 50 pencí (14 korun) a nové pamětní minci v hodnotě pět liber připomínající královnu Alžbětu II., která bude zobrazena z druhé strany. Podle tradice má nový panovník na minci profil z druhé strany než jeho předchůdce.

Pamětní mince budou k dispozici od října a nové mince v hodnotě 50 pencí budou postupně uváděny do oběhu od prosince, uvedla mincovna.

Oficiální portrét na mincích schválil osobně král. Jeho autorem je britský sochař Martin Jennings. Podobiznu krále bez koruny obklopuje latinský nápis znamenající král Karel III., z Boží milosti, obránce víry.

Jennings uvedl, že portrét krále byl vytvořen podle fotografie a byl inspirován ikonickými podobiznami, které po staletí zdobily britské mince. "Je to nejmenší dílo, které jsem vytvořil, ale je pro mě povznášející vědět, že ho budou v příštích stoletích moci vidět a držet lidé po celém světě," řekl Jennings.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let, po 70 letech na trůnu. V oběhu je přibližně 27 miliard mincí s její podobiznou. Ty zůstanou nadále zákonným platidlem, vyřazovány z oběhu budou postupně.

Ředitel Royal Mint Museum Kevin Clancy uvedl, že změna portrétu představuje největší změnu na britských mincích za poslední desetiletí a pro mnoho lidí to bude poprvé, co uvidí na mincích novou podobiznu, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy