Ochrana před Brexitem: Britská centrální banka snížila úroky a začne do ekonomiky pumpovat peníze

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 8. 2016 14:13
Měnový výbor britské centrální banky Bank of England podle očekávání snížil základní úrok z 0,5 procenta na nové rekordní minimum 0,25 procenta. Banka rovněž plánuje do ekonomiky napumpovat dalších 60 miliard liber, aby zmírnila dopady Brexitu.
Bank of England. Ilustrační foto.
Bank of England. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Měnový výbor britské centrální banky Bank of England podle očekávání snížil základní úrok na nové rekordní minimum 0,25 procenta z 0,5 procenta. Úroky se sníží poprvé od roku 2009.

Banka rovněž oznámila, že napumpuje do ekonomiky dalších 60 miliard liber (téměř dva biliony korun) prostřednictvím nákupu státních dluhopisů, aby zmírnila negativní dopady rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Bank of England očekává, že ekonomika bude po zbytek letošního roku stagnovat. Svůj výhled na celý letošní rok, který počítá s růstem hrubého domácího produktu o dvě procenta, však banka nechala beze změny, protože v první polovině roku byl růst vyšší, než se čekalo.

V příštím roce má být růst slabý. Svůj odhad banka snížila na 0,8 procenta z původních 2,3 procenta. To představuje nejrozsáhlejší zhoršení odhadu od roku 1992, kdy banka začala své prognózy zveřejňovat, upozornila BBC.

Bank of England rovněž hodlá nakoupit dluhopisy firem s výborným hodnocením spolehlivosti, které jsou prospěšné britské ekonomice, za deset miliard liber. Chce tak zajistit, aby banky nadále poskytovaly úvěry.

Banka se rozhodla podpořit ekonomiku, přestože očekává, že inflace kvůli poklesu libry stoupne nad dvě procenta, tedy limit považovaný za strop cenové stability.

Měnový výbor banky se nedávno rozhodl, že bude zasedat pouze osmkrát ročně. To znamená, že další pravidelné zasedání se uskuteční 3. listopadu, pokud tedy banka nesvolá mimořádné zasedání.

Většina členů měnového výboru se shodla, že pokud si ekonomika v příštích měsících povede tak špatně, jak se očekává, bude potřeba snížit úroky do konce roku ještě jednou. Základní úrok by tak byl jen nepatrně nad nulou.

Před referendem o brexitu se často objevovala varování, že v případě brexitu čeká Británii recese. Banka ve svém výhledu s recesí nepočítá, její prognózy však berou v úvahu stimulační opatření. Slabý výhled na druhou polovinu letošního roku naznačuje, že pokud by Bank of England nezasáhla, ekonomika by se do recese propadla.

Podle analytiků dnešní rozhodnutí zdůrazňuje obavy o vývoj ekonomiky, které má banka po rozhodnutí o brexitu. Stimulační opatření jsou ale preventivním opatřením na posílení důvěry a měnová politika sama o sobě moc nezmůže. Nyní tak bude důležité, aby přišla se stimulačními opatřeními také vláda, upozornila hlavní ekonomka Aberdeen Asset Management Lucy O'Carrollová.

 

Právě se děje

Další zprávy