Kolaps na nečisto. Desítky britských kamionů simulovaly zácpu po divokém brexitu

ČTK ČTK
7. 1. 2019 15:05
Británie začala testovat scénáře, které by mohl v zemi vytvořit brexit bez dohody s Evropskou unií. V simulaci možných problémů v obchodní bráně mezi Británií a kontinentální Evropou se do přístavu v Doveru ráno z opuštěného letiště u nedalekého Ramsgate vydalo asi 90 kamionů ve snaze zjistit dopady na silniční provoz. Podle zpravodajského serveru BBC se přepravci obávají, že případné hraniční kontroly způsobí kolony dlouhé desítky kilometrů.
Britové se připravují na brexit. Simulují dopravní zácpu u Doveru | Video: Reueters

Kamiony v pondělí z někdejšího letiště Manston vyrazily ve čtyřech skupinách mezi 09:13 a 09:39 SEČ. Na dálnici A256 poté zablokovaly jeden jízdní pruh. Další test je na trase dlouhé asi 30 kilometrů plánovaný na 12:00 SEČ. Podle BBC se očekávají dopravní komplikace, neboť zátěžová zkouška se koná v den, kdy se mnoho lidí vrací do zaměstnání a škol po vánočním volnu.

Kolona kamionů.
Kolona kamionů. | Foto: Reuters

Britské ministerstvo dopravy test zorganizovalo společně se sdruženími dopravců Road Haulage Association (RHA) a Freight Transport Association. Duncan Buchanan z RHA označil nynější krok za opodstatněný, měl ale podle něj přijít už dávno.

Jeho sdružení podle deníku The Guardian cvičení komentovalo jakožto zavádějící, neboť reálný stav při obnovení celních kontrol by byl o mnoho horší. Vláda plánuje v případě velkých prostojů v Doveru po vystoupení Británie z EU použít bývalé letiště u Ramsgate jako parkoviště pro kamiony, kterých by tam údajně stálo několik tisíc.

Konvoj nákladních vozů na letišti Manston.
Konvoj nákladních vozů na letišti Manston. | Foto: Reuters

"Takovéto praktické, pragmatické testy se musejí uskutečnit, jen by se neměly dělat tak pozdě," řekl Buchanan. Přestože se britská vláda v posledních měsících snaží podniky informovat o eventualitách brexitu bez dohody, podle Buchanana nemají importéři a exportéři na obou stranách Lamanšského průlivu žádnou představu o tom, jak by zvládali hrozící celní procedury.

U některých novinářů vyvolala simulace dopravní zácpy na jihovýchodě Anglie rozpačité reakce. "Za deset let v redakci Indy (Independent) mě doslova učil jezdit na kole trenér olympijských cyklistů, zapsal jsem svého psa do Crufts (mezinárodní psí přehlídky), trénoval jsem jako podavač míčků na Wimbledonu. Nikdy jsem (ale) nedostal ani zdaleka tak stupidní úkol, jako je tohle," napsal na twitter politický komentátor Tom Peck, který dnešní dopravní zkoušce přihlížel.

 

Právě se děje

Další zprávy