Britové přizvou Huawei k budování sítě 5G. Klíčové části systému si ale ohlídají

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 4. 2019 13:54
Britská vláda podle místního tisku umožní čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei účast na budování mobilních sítí páté generace (5G), ale nikoli na citlivých částech systému. Podle listu Financial Times o tom rozhodla premiérka Theresa Mayová a klíčoví ministři v úterý navzdory možným bezpečnostním rizikům, před nimiž varovali další členové kabinetu, včetně ministrů vnitra a obrany. Oficiálně ale vláda nic neoznámila. Čínský podnik zprávy médií uvítal.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Mluvčí vlády ve středu podle agentury Reuters v reakci na zprávy tisku pouze sdělil, že kabinet dodavatele zařízení pro 5G prověřuje. Cílem přezkumu je podle mluvčího zajistit, aby měl systém bezpečný základ "nyní i v budoucnu". "Je to důkladné přezkoumání složité oblasti a závěry zveřejníme, až bude vhodná doba," dodal mluvčí.

Britský tisk píše, že kontroverzní krok Londýna patrně vyvolá rozzlobenou reakci USA, které Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejné opatření vyžadují po svých spojencích. Evropské země se tak ocitly pod tlakem, aby zaujaly tvrdý postoj vůči Huawei, a zároveň se obávají narušení obchodních i diplomatických vztahů s Pekingem.

List Financial Times v této souvislosti připomíná, že britský ministr financí Philip Hammond se chystá do Číny, kde má jednat o britské účasti na projektu nové Hedvábné stezky.

"Vítáme zprávy, že britská vláda plánuje umožnit Huawei účast na budování sítí 5G ve Spojeném království," uvedla ve středu firma v prohlášení s tím, že oceňuje postup Londýna "založený na důkazech". Společnost, která obvinění ze špionáže odmítá, dodala, že na oficiální oznámení ještě čeká.

Ve skotském Glasgowu se ve středu koná konference o kybernetické bezpečnosti, které se účastní zástupci anglofonní zpravodajské aliance Five Eyes. Jejími členy jsou kromě Británie a USA také Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

Americký činitel přítomný na akci podle Reuters uvedl, že "žádný ze států, které jsou členy Five Eyes a sdílejí zpravodajské informace, nebude ve svých citlivých telekomunikačních sítích používat technologie ze zemí, které představují hrozbu, jako je Huawei a Čína".

Podle šéfa britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti Ciarana Martina měli členové Five Eyes i širší západní spojenci odlišné názory na Huawei a další otázky už dříve. Podle Reuters se Martin svým vyjádřením snažil zlehčit možnou roztržku v rámci skupiny.

Šéf britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming v Glasgowu podle Reuters řekl, že výběr dodavatelů pro sítě 5G záleží spíše na bezpečnosti a technologiích než na zemi původu.

Huawei v Británii rychle roste, je to třetí nejpopulárnější výrobce chytrých telefonů po Samsungu a Applu.

 

Právě se děje

Další zprávy