Británie tvrdě odřízla Huawei. Čínské technologie při stavbě 5G sítí kompletně zakáže

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 7. 2020 19:05
Britská vláda zakázala tamním mobilním operátorům, aby po letošním 31. prosinci při výstavbě sítí páté generace (5G) využívali technologie čínské firmy Huawei Technologies. V úterý to na zasedání Národní bezpečnostní rady (NSC) oznámil britský ministr digitalizace, kultury, médií a sportu Oliver Dowden. Čínský podnik v reakci uvedl, že rozhodnutí Londýna je zklamáním a vidí za ním tlak USA.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale pro britské mobilní operátory, národní bezpečnost i naši ekonomiku je to bezpochyby správné, a to jak nyní, tak z dlouhodobého hlediska," citoval Dowdena server BBC News.

Mobilní operátoři současně musí nejpozději do roku 2027 odstranit stávající technologie od Huaweie.

Ještě na začátku letošního roku vláda čínské firmě umožňovala alespoň částečný podíl na zřizování sítí pro superrychlý internet. Za nynějším krokem kabinetu stojí jednak pochybnosti ohledně bezpečnosti technologií firmy Huawei, jednak i nedávno uvalené americké sankce.

Technologie Huawei podle Washingtonu představují bezpečnostní hrozbu, Peking je podle Washingtonu využívá ke špionáži. Čína toto obvinění dlouhodobě odmítá. Americký prezident Donald Trump tlačí na americké spojence, včetně Británie, aby Huawei z výstavby sítí 5G vyloučili. Vláda premiéra Johnsona doufá, že když Británie vystoupila z Evropské unie, podaří se jí uzavřít lukrativní obchodní dohodu se Spojenými státy. Spor o Huawei by britsko-americká jednání mohl výrazně ztížit.

"Rozhodnutí Británie odráží narůstající mezinárodní konsenzus, že Huawei a další aktéři představují riziko pro národní bezpečnost, neboť zůstávají poplatní Komunistické straně Číny," řekl podle agentury AFP Trumpův poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien, který se dnes v Paříži zúčastnil jednání o Číně se svými protějšky z Británie, Francie, Německa a Itálie.

Rozhodnutí Londýna ohledně Huaweie zcela jistě rozhněvá Čínu. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou už napjaté kvůli tomu, jak Peking přistupuje k Hongkongu, který býval britskou kolonií. Někteří britští politici jsou podle agentury Reuters také přesvědčeni, že čínští představitelé neříkají celou pravdu o koronaviru, který se začátkem letošního roku z nejlidnatější země světa rozšířil.

Podle mluvčího Huaweie se "bohužel naše budoucnost v Británii stala předmětem politiky, jde o americkou obchodní politiku, a ne o bezpečnost". Podle agentury Reuters také řekl, že zákaz využívat technologie Huawei v britských sítích 5G je "špatnou zprávou pro každého v Británii, kdo má mobilní telefon". Tímto krokem se podle něj Británie dobrovolně zařadila do digitálního "pomalého pruhu".

Největší britský telefonní operátor BT uvedl, že podrobnosti zákazu využívat technologie Huawei musí analyzovat co do nákladů a dopadů na své další podnikání. Finská společnost Nokia uvedla, že technologie, které poskytuje Huawei, je připravena v Británii nahradit.

Šéf francouzské agentury pro kybernetickou bezpečnost Guillaume Poupard minulý týden řekl, že jeho země technologie Huawei v sítích 5G nezakáže, jejich francouzské provozovatele ale bude od spolupráce s čínskou firmou odrazovat. Německo politické rozhodnutí v této věci ještě neučinilo.

Video: S čínským režimem nikdy spolupracovat nebudeme, to radši skončíme, říká šéf Huaweie v Česku

Pokud by po mně někdo chtěl, abych mu poskytl informace, které by narušily bezpečnost zákazníků, zastavil bych naši činnost, tvrdí Radoslaw Kedzia. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy