Británie prověří Křetínského plán zvýšit podíl v Royal Mail. Využije na to nový zákon

ČTK ČTK
25. 8. 2022 16:13
Británie využije nové pravomoci a prověří, zda je plán českého miliardáře Daniela Křetínského zvýšit podíl ve firmě Royal Mail na více než 25 procent v národním zájmu. S odvoláním na čtvrteční oznámení poštovní společnosti o tom informovala agentura Reuters.
Miliardář Daniel Křetínský
Miliardář Daniel Křetínský | Foto: ČTK

Poštovní společnost Royal Mail sdělila, že ji ministr obchodu Kwasi Kwarteng informoval o svém záměru využít své pravomoci a transakci prověřit na základě zákona o národní bezpečnosti a investicích. Zákon vstoupil v platnost letos. Britská vláda získala větší pravomoc rozhodovat o obchodech, v nichž by mohly být dotčeny národní zájmy.

Investiční fond Vesa Equity Investment podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče samostatně uvedl, že britskou vládu dobrovolně kontaktoval a uvědomil ji o svém záměru zvýšit podíl ve firmě Royal Mail. Podíl v současné době činí něco málo přes 22 procent.

Royal Mail a Vesa Equity, která je již nyní hlavním akcionářem této společnosti, uvedly, že budou při přezkumu spolupracovat. Akcie společnosti Royal Mail si před 16:00 SELČ připisovaly necelá dvě procenta.

Minulý týden britská vláda uvedla, že nepodnikne žádné kroky v souvislosti s 18procentním podílem francouzsko-izraelského miliardáře Patricka Drahiho v britské telekomunikační skupině BT Group. Zvýšením podílu se také zabývala na základě nového zmiňovaného zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy