Británie hledá talent. Ví, že jen tak ochrání ekonomiku

CSR Fórum
7. 3. 2011 14:09
Velké Británie bude závislá na vzdělání, vytváří proto projekty pro jeho podporu
Spojené království bije na poplach. Nemá dost odborníků
Spojené království bije na poplach. Nemá dost odborníků | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Do roku 2020 ubude ve Velké Británii pět milionů pracovních míst pro nekvalifikované zaměstnance. Budoucnost britské ekonomiky tedy závisí na znalostech a vědomostech nastupující generace.

Již v prosinci 2007 britský premiér prohlásil, že "Británii čeká největší globální soutěž v talentu, jakou svět kdy viděl."

V reakci na kritickou situaci vzniklo několik projektů Business in the Community, které se vzdělávání a talentu týkají.

Z výše uvedených důvodů se stovka lídrů britského byznysu, pod vedením Business in the Community, a ve spolupráci s vládou rozhodla "objevit britský talent". Věci by měl posloužit projekt Talent Challenge.

Součástí projektu, jenž zůstává relevantním i navzdory současné recesi, a v němž platforma BITC hraje klíčovou roli, jsou tři pilíře: informování veřejnosti a provokování kulturní změny, snaha o zjednodušení systémů a zvýšení investic firem do výchovy talentů.

Každý musí být v něčem dobrý

"Talent představuje vrozenou schopnost člověka být v něčem dobrý," vysvětluje Stephen Howard, výkonný ředitel Business in the Community. "Nyní čelíme největší restrukturalizaci světové ekonomiky od dob, kdy se Spojené státy staly světovým lídrem. Británie musí rychle zaplnit mezeru mezi tím, kde stojí dnes a mezi bodem, v němž bychom měli být, abychom zůstali konkurenceschopnými."

Výchozí situace je alarmující

  • Do roku 2020 ubude ve Velké Británii pět milionů pracovních míst pro nekvalifikované zaměstnance.
  • 40 % všech pracovních míst v roce 2020 bude vyžadovat vysokoškolské vzdělání.
  • 75 % pracovních sil roku 2020 již pracuje.
  • 1 z 5 dospělých si nedokáže najít instalatéra ve Zlatých stránkách.
  • 1 z 6 mladých lidí opouští školu, aniž by uměl číst, psát a počítat.
  • Více než 70 % postgraduálních studentů, kteří na britských školách studují technické obory a matematiku, pochází ze zahraničí.

O smysluplnosti podobných projektů svědčí mimo jiné i to, že 70 procent zaměstnavatelů ve Velké Británii se chce podílet na projektech, které mají za cíl větší zaměstnavatelnost studentů, opouštějících školy.

Business Class

Nejde o první třídu na letecké trase Londýn - New York, nýbrž o unikátní program britské platformy Business in the Community, který prostředkuje přesně cílenou a trvale udržitelnou pomoc středním školám ze strany komerčních společností.

Základní filozofií projektu Business Class je skutečnost, že škola je klientem; to ona určuje, co od svého partnera potřebuje. Co činí Business Class unikátním, je jeho "clusterový" mechanismus: vždy 5-8 škol v konkrétní lokalitě je seskupeno, aby se mohly pravidelně potkávat, sdílet "dobrou praxi" a dokonce i zdroje.

Organizátor, tedy Business in the Community, sestavuje clustery vždycky tak, aby nejméně dvě třetiny škol pocházely z oblastí s největší mírou potřebnosti. Jednotlivé clustery jsou navíc schopny sdílet ideje a učit se navzájem s dalšími podobnými skupinami napříč celou zemí.

1 z 6 Britů opoustí školu, aniž by uměl číst, psát a počítat
1 z 6 Britů opoustí školu, aniž by uměl číst, psát a počítat | Foto: Aktuálně.cz

Přesně strukturované partnerství mezi školou a byznysem trvá minimálně tři roky. Minimální cena na jeden tříletý cluster je 20 tisíc liber. Většinou je členem clusteru pět firem, které tak musejí vynaložit na tříletý program asi 4 tisíce liber.

"Jděte do toho, nemáte co ztratit," říká Martin Burgess, ředitel Shuttleworth College, která se účastní projektu Business Class od roku 2008. "Partnerství školy a byznysu zanechá ve vaší instituci trvalou pozitivní stopu."

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy