Po Hondě by z Británie mohlo odejít i BMW. Po tvrdém brexitu se přesune do Rakouska

ČTK ČTK
6. 3. 2019 9:36
Německá automobilka BMW by mohla přesunout část výroby motorů a produkci malých vozů Mini pryč z Británie, pokud tato země opustí Evropskou unii bez dohody. Automobilka to podle agentury Reuters uvedla na ženevském autosalonu.
Foto: BMW

Británie, která je pátou největší ekonomikou světa, by měla opustit EU již 29. března. Britský parlament ale zatím neschválil dohodu mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách brexitu.

Člen představenstva společnosti BMW Peter Schwarzenbauer řekl agentuře Reuters, že firma by v případě brexitu bez dohody mohla část britské výroby motorů přesunout do Rakouska. Televizi Sky News pak sdělil, že automobilka musí rovněž "přinejmenším zvážit" možnost přesunu britské výroby vozů Mini.

Investice do automobilového průmyslu v Británii se v loňském roce podle tamního Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (17,6 miliardy korun). Šéf SMMT Mike Hawes koncem ledna upozornil, že nejistota kolem brexitu již způsobila "obrovské škody ve výrobě, investicích i pracovních místech".

Japonská automobilka Honda Motor minulý měsíc oznámila, že v rámci globální restrukturalizace výroby plánuje zavřít do roku 2021 svůj závod v britském městě Swindon. O práci tak přijde až 3500 zaměstnanců. Generální ředitel Hondy Takahiro Hačigo nicméně na tiskové konferenci uvedl, že rozhodnutí o ukončení výroby nesouvisí s brexitem.

Výroba automobilů v Británii se loni podle SMMT snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy