Bramboráři dostanou náhradu za sucho při výrazném poklesu tržeb, řekl Jurečka

ČTK ČTK
23. 10. 2015 12:58
Český bramborářský svaz odhadl letošní propad úrody brambor na 30 až 40 procent. Brambor bylo zřejmě v Česku sklizeno nejméně od začátku plošného statistického sledování v roce 1920. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Havlíčkův Brod - Pěstitelé brambor dostanou náhradu za škody způsobené suchem, pokud prokážou pokles svých tržeb v porovnání s minulými roky o více než 30 procent. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na dnešním semináři pěstitelů brambor v Havlíčkově Brodě.

Český bramborářský svaz odhadl letošní propad úrody brambor na 30 až 40 procent. Brambor bylo zřejmě v Česku sklizeno nejméně od začátku plošného statistického sledování v roce 1920. Z hektaru bylo sklizeno v průměru 21,5 tuny brambor, o čtvrtinu méně než před rokem. Zároveň se proti loňsku o 5,5 procenta snížila plocha osázená bramborami.

"My kompenzace za sucho budeme realizovat," uvedl Jurečka. Zemědělci ale podle něj musejí být trpěliví, protože kvůli složité administraci se budou peníze vyplácet až příští rok, a to koncem prvního čtvrtletí nebo počátkem druhého čtvrtletí. Údaje o škodách, které pěstitelé poskytnou, musí v každém podniku zkontrolovat škodní komise.

Zemědělci ale nyní dostávají za brambory lépe zaplaceno. Při prodeji ve velkém prodávají kilogram za šest až sedm korun, což je dvakrát až třikrát víc než loni, kdy byl brambor v Česku naopak nadbytek. Jurečka upozornil na to, že vyplácení náhrad nebude záviset čistě jen na poklesu výnosu, ale na propadu příjmů. "Musíme se bavit o tom - výnos krát cena," řekl.

Ministr uvedl, že náhrady za sucho by se měly týkat většiny komodit označovaných jako citlivé. "Mluvíme o bramborách, chmelu, ovoci, zelenině," řekl. U cukrové řepy se podle něj teprve ukáže, do jaké míry pokles výnosů vykompenzoval nárůst cukernatosti.

O podporu za sucho se hlásí také chovatelé skotu, kteří nemohli vypěstovat dost krmiva a v zimě ho budou muset dokupovat. "I tam to monitorujeme a řešíme způsob, jak tam tu podporu dát," řekl Jurečka. Podle jeho odhadu by se celkový objem náhrad mohl pohybovat v řádu stovek milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy