Sezona bouřek je tu, varují energetici. Blesk dokáže zničit přístroje i zapálit byt

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 6. 2020 15:33
S poškozením nějakého elektrického zařízení v domácnosti kvůli přepětí v síti způsobeném bouřkou se setkalo 21 procent Čechů a 91 procent zažilo výpadek dodávky elektřiny. V malých obcích jsou přitom na bouřky lidé hůře připraveni kvůli horší technologické vybavenosti. Vyplývá to ze statistik a průzkumu společnosti Schneider Electric.
Pětina Čechů zažila výpadek elektrického spotřebiče, na vesnicích jsou na ně hůře připraveni.
Pětina Čechů zažila výpadek elektrického spotřebiče, na vesnicích jsou na ně hůře připraveni. | Foto: Shutterstock.com

V Česko je v průměru 25 až 30 bouřkových dní za rok, přičemž jejich hlavní aktivita je od června do srpna. "Z počtu bouřkových dnů a map četnosti blesků u nás lze hodnotit dlouhodobě jako rizikovější oblasti severozápadně od Prahy, okolí Českého středohoří, Pošumaví, ale i okolí Beskyd. Nejslabší z tohoto pohledu je jižní polovina Vysočiny a jižní Morava," uvedl David Rýva z Českého hydrometeorologického ústavu.

I přesto, že jsou nestabilní situace v elektrické síti a její výpadky poměrně časté, šest z deseti dotázaných Čechů se poškození domácnosti vlivem bouřek a blesků neobává. Výrazné obavy má jen 12 procent dotázaných, další čtvrtina rizika vnímá, ale ne příliš dramaticky. Obavy mírně rostou s věkem.

"Průzkum ukázal, že větší strach z bouřkových rizik mají lidé z menších obcí. Obavy vyjádřila více než polovina dotázaných z obcí do 1000 obyvatel, oproti 23 procentům z měst na 100 000 obyvatel. Obyvatelé menších obcí mají také častěji negativní zkušenosti s následky bouřek, což je dáno obecně nižší technologickou vybaveností a zabezpečením rozvodných sítí v těchto méně urbanizovaných lokalitách," uvedl obchodní ředitel divize Secure Power Schneideru David Zika.

Různé situace v rozvodné elektrické síti jako jsou pulzní přepětí, změny frekvence nebo kolísání napětí, případně úplný výpadek napájení, mohou poškodit citlivá elektronická zařízení nebo způsobit jejich nedostatečné fungování. Uživatelé také mohou přijít o rozdělanou práci nebo neuložená data v počítači. Ve firmách může výpadek narušit výrobní proces.

Přepěťovou ochranu má doma 35 procent dotázaných a tři procenta respondentů mají záložní zdroj UPS. Asi pět procent dotázaných pak chrání svou domácnost přepěťovou ochranou i UPS. Zodpovědnější přístup mají obyvatelé Moravy, kde má nějaké zařízení, tedy přepěťovou ochranu, UPS nebo obojí, instalováno téměř polovina dotázaných. Oproti tomu v Praze jen asi třetina dotázaných. Zhruba 36 procent Čechů žádnou ochranu domácí elektrické sítě nemá a další pětina respondentů netuší, zda nějaké ochranné zařízení má.

Blesky loni v Česku způsobily 99 požárů, z toho ve třetině případů zapálily byt nebo dům.

Červnem začala hlavní bouřková sezona:

Extrémní srážky se trefily do povodí, bouřky se seřadily jedna za druhou, navíc narážely na návětří Jeseníků, vysvětluje hydrolog pondělní povodně. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy