Boj proti daňovým únikům: Babišův pilotní projekt pro ČR má v EU šanci, když ministr v Bruselu ubere

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
17. 6. 2016 10:28
Babiš v Bruselu bojuje o to, aby Česká republika mohla sama a rychle rozhodovat v oblastech, kde zjistí závažné podvody s DPH. Podle evropských politiků na to ale nejde nejšťastněji, když splněním tohoto požadavku podmiňuje českou podporu pro unijní plány na nová pravidla, která mají zemím EU usnadnit boj s daňovými úniky velkých firem.
Ministr financí Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Jakub Plíhal

Lucemburk - Boj s daňovými úniky velkých firem a zájem českého ministra financí Andreje Babiše prosadit pro Českou republiku pilotní projekt systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) jsou dvě různá témata a nelze je spojovat. Před dnešním jednáním ministrů financí zemí EU to novinářům řekl eurokomisař pro finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Podobně se ráno v Lucembursku vyjádřil také Jeroen Dijsselbloem, ministr financí předsednického Nizozemska.

Český ministr se v EU opakovaně snaží prosadit takzvaný pilotní projekt na rozšíření systému přenesené daňové povinnosti, známého jako "reverse charge" a tedy především možnost, aby Česká republika mohla sama a rychle rozhodovat v oblastech, kde zjistí závažné podvody s DPH.

Svou ofenzivu tento týden přitvrdil jednoznačným spojením české podpory nových pravidel, která mají zemím EU usnadnit boj s daňovými úniky velkých firem, právě s prosazením svého požadavku na reverse charge. Babiš dal přitom najevo, že proti obsahu návrhu námitky nemá. V daňových otázkách je třeba jednomyslné rozhodnutí zemí osmadvacítky.

Moscovici, který dnes bude o věci s Babišem jednat také na dvoustranné schůzce, před novináři připustil, že česká snaha o pilotní projekt může mít určitou legitimitu. Odmítl ale propojování tohoto tématu s jiným bodem dnešního jednání, který se týká zcela jiného typu podvodů u jiného typu daní.

"Doufám, že český ministr Babiš tohle pochopí a že najdeme řešení v obou případech, které mají své vlastní různé cíle. Spojovat je nelze," poznamenal Moscovici. Dnes také předloží předběžnou studii, která posuzuje přínosy využití Babišem preferovaného systému.

Zástupci komise přitom dávají v neoficiálních rozhovorech najevo, že unijní exekutiva je v této otázce otevřená a příslušný návrh na pilotní projekt na požádání členských zemí připraví. Není prý však možné jej vypracovat "přes noc". Česká strana by naopak ráda od komise slyšela například jednoznačný závazek, že skutečně s návrhem přijde.

Také nizozemský ministr financí Dijsselbloem dnes zdůraznil, že snaha EU reagovat na agresivní daňové plánování nadnárodních korporací a snaha bránit takzvaným karuselovým podvodům u DPH nemají přímou souvislost.

Pro Babišem požadovaný pilot je podle Dijsselbloema mezi členskými zeměmi Unie "celkem široká podpora". Když o věci ministři hovořili před několika měsíci, dala prý řada zemí najevo názor, že by věc měla být možná. "Poslechneme si od komise, zda je připravena takový experiment umožnit," prohlásil Nizozemec.

Jako představitel končícího předsednictví prý nyní stále jedná s mnoha členskými státy, které i před dnešním jednáním mají různé potíže s některými částmi komisí navrženého balíku opatření proti daňovým únikům firem. "Je to zatím velmi obtížné, stále vyjednáváme a nemohu být moc optimistický," poznamenal. Naopak eurokomisař Moscovici doufá, že země osmadvacítky unijní reakci na takzvané Panamské dokumenty potvrdí už na dnešním jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy