Boj o slevovou dvojku Pepa.cz se vyostřuje. Míří na ni insolvenční návrh i trestní oznámení

Simona Janíková Simona Janíková
8. 8. 2017 19:06
Jeden ze zakladatelů slevového portálu Pepa.cz podal na značku trestní oznámení a insolvenční návrh. Jednatelé portálu podle třetího z původních jednatelů vyvedli z prodejce slev desítky milionů korun do jiné své firmy. Ti to však odmítají a tvrdí, že se snažili zabránit zpronevěření peněz právě bývalým partnerem.
Slevový portál Pepa.cz se musel přesunout na náhradní adresu.
Slevový portál Pepa.cz se musel přesunout na náhradní adresu. | Foto: Pepa.cz

Praha - Spor o slevový portál Pepa.cz, dvojku na tuzemském trhu, se vyostřuje. V pondělí přišel o internetovou doménu pepa.cz, v úterý na ni jeden ze jednatelů Jiří Jankov podal insolvenční návrh a trestní oznámení.

Jednatelé portálu Petr Sýkora a Levon Ter-Ghazaryan podle Jankova vyvedli z prodejce slev desítky milionů korun do jiné své firmy. Ti to však odmítají a tvrdí, že se snažili zabránit zpronevěření peněz právě Jankovem.

Insolvenční návrh podal Jankov z pozice jednatele, podle mluvčího portálu Filipa Brože ale už od konce června ve vedení portálu není. "V minulosti se pan Jankov snažil vyvést peníze z firmy Pepa.cz, takže byl zbaven jednatelské funkce," uvedl.

Zároveň oba zmínění jednatelé podali na Jankova předběžné opatření, podle něhož od začátku června nemohl nakládat s penězi portálu. Dokumenty má redakce k dispozici. Podle Brože tak slevový portál čelí šikanóznímu insolvenčnímu návrhu, který nemá právní podklad a jeho cílem je poškodit dobré jméno společnosti.

V návrhu na insolvenci Jankov zdůrazňuje především to, že jednatelé portálu, Sýkora a Ter-Ghazaryan, vyvedli z firmy 31,5 milionu korun do své další společnosti - Online Brothers. Ta podle veřejně dostupných údajů poskytuje právní služby, podniká v oblasti reklamy a administrativy a byla založena v roce 2015.

S Jankovem se redakci nepodařilo spojit. Důvody pro podání insolvence ale zodpověděla společnost Millenium Prague, která má v portálu Pepa.cz poloviční podíl. V písemném vyjádření uvedla, že "vedení společnosti, Petr Sýkora a Levon Ter-Ghazeryan, proplácelo a objednávalo nesmyslné mediaplány na inzerci, které neměly reálnou návratnost, mzdové náklady neodpovídaly výkonu společnosti."

Podle Millenium Prague se jedná o učebnicový podvod a zároveň na firmu podala trestní oznámení za vyvedení peněz.

Tomu se ale brání oba jednatelé, podle nichž peníze spravuje Online Brothers do té doby, než bude situace vyřešená, protože hrozilo, že je Jankov zpronevěří. Zároveň v době, kdy peníze jednatelé převedli, nařídila Jankovovi soudkyně, že nesmí s penězi ani dokumenty portálu nijak pracovat.

Millenium Prague zároveň tvrdí, že případnou likvidaci portálu projednávala valná hromada už v červenci - kvůli tomu, že měl v předešlém roce účetní ztrátu 12 milionů korun. Akcionáři údajně likvidaci schválili. Zápis z valné hromady Millenium Prague zveřejnila na webu pepa.cz.

V účetním výsledku ale Sýkora nevidí problém, protože v něm prý nejsou započítány prodané vouchery, které zákazníci nestihli loni vybrat a započítají se tak až do následujícího období. Loni portál Pepa.cz utržil zhruba 300 milionů korun.

Z Pepy na Pobytov

V pondělí se na druhém největším slevovém portálu Pepa.cz objevilo prohlášení, že se společnost dostala do situace, kdy není likvidní a nemůže dostát svým závazkům. Web s tím změnil i svůj design a název na "Jedeme s Pepou" a nyní se prezentuje jako slevový agregátor, který zprostředkovává zájezdy ze serveru Hyperslevy.

Pro jednatele portálu Pepa.cz šlo o překvapení. "Majitel domény Pepa.cz ukončil v rozporu se smlouvou provoz projektu," uvedl v pondělí Petr Sýkora, výkonný ředitel portálu. Provozovatelem domény je společnost Millenium Prague.

"Došlo ke spuštění nové webové prezentace, nad kterou momentálně bohužel nemáme kontrolu. Aby to nebylo jednoduché, jejím autorem je jeden ze společníků, který se zřejmě tímto způsobem zkouší ukrást - anebo zcela nelogicky zlikvidovat - dvojku na trhu a fungující projekt," uvedl Sýkora.

V prohlášení také uvedl, že společnost nekrachuje, má dobrou finanční kondici a závazky plní. "V současnosti máme v aktivech 44 milionů korun, přičemž 90 procent tvoří finanční hotovost, hodnota závazků činí 40 milionů korun," popsal Sýkora. Obsah původního slevového portálu běží dál na stránce pobytov.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy