BMW a Daimler spojí své síly v oblasti sdílení aut či dobíjení

ČTK ČTK
28. 3. 2018 16:29
Firmy vytvoří společný podnik, do kterého vloží své současné aktivity na poli služeb městské mobility a každá z automobilek bude vlastnit v novém podniku poloviční podíl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: BMW

Mnichov - Německé automobilky Daimler a BMW spojí své síly v oblasti nabídky nových služeb mobility, jako je sdílení aut a dobíjení elektrických aut. Firmy vytvoří společný podnik, do kterého vloží své současné aktivity na poli služeb městské mobility a každá z automobilek bude vlastnit v novém podniku poloviční podíl. Od spojení si slibují snížení nákladů, rychlejší růst a silnější pozici v konkurenci firem jako Uber.

Společnosti se chtějí stát předním poskytovatelem nových způsobů přepravy po městech a v nejbližším okolí, kde lidé začínají považovat auta za službu, kterou použijí pouze tehdy, když ji potřebují.

Podle dohody bude součástí nového podniku služba sdílení aut Car2Go a DriveNow, alternativní taxislužba, parkovací a dobíjecí služby. Součástí bude také firma moovel, kterou vlastní Daimler a která umožňuje uživatelům rezervovat a zaplatit lístky na vlak, auto, taxi a jízdní kolo. Digitální parkovací služba BMW pak umožňuje parkování na silnici bez lístku a hotovosti a pomůže najít volné místo v garáži.

Transakci musí schválit regulační úřady. Po jejím schválení obě společnosti očekávají mírný růst svého základního zisku, v případě Daimleru je to provozní zisk a v případě BMW je to zisk před zdaněním. V současnosti čekají, že zisk bude beze změny. Firmy zatím neoznámily, jaký bude název či odhadované roční příjmy nové firmy, kde bude míst sídlo, ani kdo ji povede, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy