Česko je nejinovativnější ekonomikou V4. Světově vede Německo, které předstihlo Soul

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 1. 2020 17:27
Nejvíce inovativní ekonomikou světa je nově Německo. Podle letošního žebříčku inovativnosti sestavovaného každoročně agenturou Bloomberg tak přerušilo šest let trvající nadvládu Jižní Koreje. Česká republika si polepšila o jednu pozici.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock.com

Česko oproti loňsku poskočilo na 24. místo, a je tak nejinovativnější ekonomikou v rámci takzvané visegrádské skupiny (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Česko je v rámci Visegrádu nejinovativnější poprvé od roku 2014, a to rovněž mimo jiné díky patentům. V závěsu za Českem je na 25. místě Polsko, Maďarsko obsadilo 28. a Slovensko 41. příčku.

Průzkum, který letos vyšel už po osmé, hodnotí například výdaje na vědu a výzkum, počet přihlášených patentů nebo hustotu zastoupení technologických firem.

Jižní Korea klesla na druhou příčku, za ní následuje Singapur. Čtvrté je Švýcarsko, které 21. až 24. ledna hostí v Davosu zasedání Světového ekonomického fóra (WEF), při kterém budou podle Bloombergu právě inovace hlavním tématem.

Z evropských zemí se do první desítky, kterou stejně jako loni uzavírá Francie, dostalo ještě Švédsko na pátém, Finsko na sedmém a Dánsko na osmém místě. Šestou pozici obsadil Izrael. Spojené státy klesly o jednu příčku na deváté místo a druhá největší světová ekonomika Čína se posunula o jedno místo výše na 15. pozici.

Německo vykázalo nejlepší hodnoty v oblasti výroby s přidanou hodnotou, hustoty technologických společností a v aktivitě při přihlašování patentů. Jižní Korea si pohoršila zejména kvůli poklesu produktivity. Velkým skokanem se ukázalo být Slovinsko, které přeskočilo deset příček na 21. místo, zejména díky aktivitě v oblasti patentů. 

Video: Česko je montovna, máme nízké platy a žádné úspory. Trh chce jen lidi bez vzdělání, říká Pikora

Česko nepotřebuje vzdělané lidi, montovna se z nás stávala dlouho, bude trvat, než se to změní. Imigranti tenhle problém nevyřeší, říká ekonom Pikora | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy