Black out a evakuace. Dukovany mají havárii nacvičenou

Black out a evakuace. Dukovany mají havárii nacvičenou
Záchranáři odvážejí raněného zaměstnance elektrárny. Nadýchal se splodin z hořícího agregátu.
Následkem požáru ve druhém bloku elektrárny nastala situace, které energetici říkají black out. Znamená to, že absolutně vypadla elektřina, svítí jen kontrolky.
Dukovanská elektrárna má svoje vlastní hasiče. Je jich asi padesát a pracují v dvanáctihodinových směnách. Když je potřeba, někteří mohou pomáhat třeba při požárech v okolí. A naopak: Do elektrárny vyjíždějí hasiči z nedalekých Hrotovic.
V Dukovanech havárii simulují na podrobném trenažéru elektrárny. Do nácviku se zapojila většina z asi dvou tisíc lidí, kteří se zrovna v areálu elektrárny nacházejí.
Foto: Tomáš Adamec
Karel Toman
30. 3. 2011 10:12

Co by se dělo v Dukovanech, kdyby v tamní jaderné elektrárně došlo k podobné havárii jako v japonské Fukušimě? Podívejte se na největší cvičení jaderné havárie v novodobé české historii ZÓNA 2008, které se tam konalo toho roku v listopadu. Tisícovka zaměstnanců jaderné elektrárny si tehdy vyzkoušela, jaké by to bylo, kdyby nastal výbuch v jednom ze čtyř bloků. Druhý den pak vesnice, nad které se šířil radioaktivní mrak, vyzkoušely evakuaci a dekontaminaci občanů.

 

Právě se děje

Další zprávy